2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a gyógynövények kapcsolata

Az egész emberiség legjelentősebb erőforrását az éghajlat jelenti, melyet hasznosítani tudunk, de  kockázatos is lehet. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztés az a terület, melyet igen érzékenyen érintenek az éghajlati és időjárási változások. A gyógynövényeket is.

Az éghajlati változásokon belül a hőmérsékleti változások nem bírnak olyan nagy jelentőséggel, ha egyes elemeiket nézzük, még pozitív is lehet a hatásuk. Ha átlagos hőmérséklet növekedés következik be, még tenyészidő-hosszabbodás is bekövetkezhet, ugyanakkor a fagyos napok száma is csökkenhet.

Ami erősen hátrányos, az a nyári időszak melegedése, mely az egynyári növényeknél zavarokat okozhat virágbiológiai szempontból.

Fotó: pixabay.com

Kritikus következményei lehetnek a tavaszi és a nyári csapadékhiánynak a gyógynövénytermesztés, de az egész növénytermesztés esetében. Károsan hatnak az enyhébb és csapadékosabb telek is.

A vadon termő és a termesztett gyógynövényeknél nem azonos módon érvényesül a várható időjárás-változás.

Gyűjtött fajok esetében, melyek vadon fordulnak elő, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatása nem ellensúlyozható, míg a termesztett gyógynövények esetében fajtaválasztással és a termesztéstechnológia egyes elemeivel be tudunk avatkozni, és mérsékelhetjük a kedvezőtlen hatást.

A gyűjtött gyógynövények nagyobb része a hűvös éghajlatú és nedves talajú területeken honos. Ezek a fajok a hőmérséklet emelkedése és az azzal járó csapadékhiány miatt gyérülnek, illetve korábbi gyűjtőhelyükről teljesen el is tűnhetnek. Mindezek miatt egyre több védetté nyilvánított fajjal találkozhatunk.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: ankert.hu
Vissza
Hírfolyam