2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőhet a magyar gabonaexport az európai aszály miatt

Növelheti a magyar gabonaexportot, hogy megnőtt a lengyel és a német piaci szereplők érdeklődése a szabad gabonakészletek iránt a hőség és aszály okozta terméskiesés miatt. A megkötött üzleteknek köszönhetően már elindult a gabonák kiszállítása, de további megrendelések várhatók.

Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a lengyel partnerek érdeklődésének növekedése elsősorban Magyarország északi részén, míg a németeké a nyugati országrészben tapasztalható, de

a kereslet növekedése fokozatosan kiterjed az egész országra, és a megkötött üzleteknek köszönhetően már elindult a gabonák kiszállítása.

A német mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) előrejelzésében jelentősen lefelé módosította a gabonatermésre adott prognózisát, a betakarítás első szakaszának végeztével frissített előrejelzés szerint 36 millió tonna lehet a termés, szemben az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával és az előző prognózisban megadott 41 millióval.

Lengyelországban a szárazság a szántóföldek 63 százalékát érinti,

mintegy 2 millió hektáron, több mint 100 ezer gazdaságban okozott károkat, emiatt a lengyel kormány a napokban közel 190 millió euró támogatást hagyott jóvá szárazság sújtotta gazdaságok támogatására.

Petőházi Tamás elmondta, hogy a szélsőséges időjárás miatt tavalyhoz képest az idén

minden szántóföldi növényből 200-300 ezer tonnával kevesebb termett Magyarországon, ami 4-8 százalékos terméskiesés.

A GOSZ jelenlegi adatai szerint búzából 2-2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, amelynek felvásárlása ősszel várható.

A gabona exportára jelenleg tonnánként 50 ezer forint felett van, az előző év azonos időszakában tonnánként 45 ezer forint volt. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró (mintegy 62 ezer forint), a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót (mintegy 59 ezer forint).

A szövetség elnöke rámutatott, hogy a 2018-as év rendkívüli volt a szántóföldi növénytermesztésben.

Az első három hónapban közel 30 százalékkal több csapadék esett hazánkban az átlagos évekhez képest, aminek következtében a tavaszi vetési munkák két héttel később kezdődtek meg, amit áprilisban és májusban egy hathetes száraz időszak nehezített meg.

Az elmúlt évekhez képest két héttel korábban, június közepén kezdődött meg az aratás, amelyet a pár naponta érkező csapadék jelentősen lassított. Ugyanakkor az őszi kapás növényeknek – kukorica, burgonya, répa – kedvezett a júniusi eső.

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam