2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

40 éves mélyponton az európai zöldségágazat

Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, az Egyesült Királyság, Magyarország és Lengyelország. Ezek az országok a leginkább érintettek az elhúzódó európai szárazságban, amely az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldségágazatban.

A júliusi forró és száraz időjárás kitartott a kontinens legtöbb részén, ami miatt a zöldségek tovább szenvedtek, és a terméshozamok erőteljesen visszaestek. A PROFEL közleménye szerint

ma a zöldségtermesztők és -feldolgozók helyzete a lehető legrosszabb az elmúlt negyven évhez képest. A leginkább aszállyal sújtott országok: Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, az Egyesült Királyság, Magyarország és Lengyelország.

Az egyesület szerint a fagyasztott és konzervipari ágazat érintett leginkább, ahol a kieső termőterületek miatt a friss zöldségszállítmányok kiszámíthatatlan időközönként érkeznek a feldolgozókhoz, ennek eredményeképpen nőttek az előállítási költségek, és kevesebb terméket tudtak feldolgozni. A szóvivő azonban nem erősítette meg, hogy a növekvő költségek végső áremelkedést hoznának magukkal.

A kecskeméti Zöldségmag Kft. 2014 júniusában mutatta be új zöldborsófajtáját, melynek jellemzője a koncentrált érés és a nagy termőképesség, mert fürtönként 3-4 hüvelyt képes nevelni a szokásos kettővel szemben
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A PROFEL szerint 2018 már a harmadik soron következő év, amikor

jelentős, 20-50 százalék közötti visszaesések vannak a szántóföldi terméshozamokban a borsó- és babféléknél, s a szektort komoly időjárási anomáliák sújtják.

„Dél-Európa egyes területein az első babtermést szélsőséges, áradásokkal és jégesővel járó viharok is megtépázták. A hagymáknál 15-50 százalékos a kiesés, de a cukkini és a spenót is érintett. Sok régióban a másodvetés (spenót, babfélék vagy karfiol) nem lehetséges a szárazság miatt” – jelentette a PROFEL.

Az extrém szárazság miatt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az érintett tagállamoknál csökkentik a zöldítési követelményeket, és előrehozott direkt, illetve vidékfejlesztési támogatások kifizetésével segítik őket.

A Greenpeace szerint „amíg a kormányok és az EU nem hajlandó támogatni a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat,

melyek nem súlyosbítják tovább a klímaváltozást, illetve jóval ellenállóbbak annak hatásaival szemben, addig ez a krízis állandósulni fog”.

Forrás: Euractiv.com

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam