2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átalakítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás

A klímaváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, a jövőben technológiafejlesztéssel, szárazságtűrő fajták termesztésével és az öntözés javításával csökkenthető az időjárástól való függés – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fórián Zoltán agrárközgazdász. A szárazság a zöldség- és gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti.

A csapadékos júniusi idő ellenére aszályos az idei év a mezőgazdaságban, ezt mutatják az őszi vetésű növények aratási eredményei. Az időjárás miatt globálisan három százalékkal esik idén a búzatermelés, miközben a kereslet növekszik, amely az árak lendületes emelkedéséhez vezet.

1 fokos hőmérséklet-emelkedés 300 kilométerrel északra tolja a hagyományos mérsékelt övi növények termelési határát, így nagyon komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, ha ez a folyamat folytatódik.

Csemegekukoricát öntöznek lineár öntözőberendezéssel Szarvas határában Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nem használjuk ki az öntözést

A globális felmelegedéstől függetlenül az öntözés fejlesztése életszükséglete a mezőgazdaságnak. Az öntözésrendszerek fejlesztésével jelentősen, akár duplájára is lehet növelni a hozamokat. Nagyon gyorsan előre kell lépni ezen a területen, mondta a szakértő, aki szerint komoly törekvések vannak erre a mezőgazdasági szakigazgatásban pályázatokkal, valamint fejlesztési támogatásokkal.

Az aszályos idő miatt a német búzatermés negyede a korábbi évekének, ezzel

veszélybe kerülhet a gazdák jövedelmezősége, ha a jövőben hasonló, tartós terméskiesések alakulnak ki.

Ugyanakkor ez a helyzet most jelentős piaci lehetőséget jelent magyar gazdáknak, mert megnőtt a magyar búza iránti igény Németországban és Lengyelországban.

Nem kedvez a forróság a zöldségtermesztőknek sem

Július közepéig kedvező volt az időjárás a zöldség-gyümölcs termelők számára, a csapadék eloszlását és a napsütétéses órák számát tekintve – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az elmúlt hetek időjárása okozza a problémát.

Miután az éjszakai hőmérséklet is magas, a zöldségek és a gyümölcsök ekkor „tartalékra állítják magukat” és nem növekednek megfelelően, míg a nappali forróságban megperzselődnek és károsodnak.

Az időjárás és éghajlatváltozás a kertészek számára adottság, amihez alkalmazkodni kell, amely költséges folyamat. A zöldség- és gyümölcstermesztés elképzelhetetlen öntözés nélkül. A területek háromnegyedén ez megoldott, viszont ezek fele korszerűsítésre szorul – tette hozzá Domján Erika.

A költségekről elmondta, hogy hektáronként hárommillió forintba kerülhet az öntözési rendszerek kiépítése, de a határ a csillagos ég. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsösök területének csak negyedén van megoldva az öntözés. A jelenlegi száraz, forró időjárás a gyümölcsök méretbeli növekedését gátolja.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam