2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbüntették a Monsantót rákkeltő rovarirtó miatt

A Monsanto vegyipari óriáscéget arra kötelezte egy amerikai bíróság, hogy fizessen csaknem 290 millió dollár kártérítést rákkeltőnek tartott gyomirtói egyik áldozatának.

A San Franciscó-i esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt:

először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat.

A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

Tüntetők tiltakoznak a Monsanto amerikai mezőgazdasági és biotechnológiai óriásvállalat glifozátalapú Roundup nevű növényvédő szere európai uniós országokban való használatának újabb öt évre tervezett meghosszabbítása miatt az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt 2017. november 9-én. A WHO szakirányú szervezete által 2015-ben a valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolt, majd betiltott glifozáttartalmú gyomirtó szereket az Európai Vegyianyag-ügynökség (Echa) hónapokkal korábban biztonságosnak ítélte Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és

2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

A pénteki ítélethozatal után a Monsanto fellebbez az ítélet, illetve az egészen pontosan 287 millió dolláros kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO nemzetközi rákkutató központjának tanulmánya 2015-ben „valószínűleg rákkeltő” hatásúnak minősítette a színtelen, kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást.

Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam