2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legalább hárommilliárd eurós kárt okozott az aszály a német gazdáknak

Legkevesebb hárommilliárd euró (966 milliárd forint) kár érte a német mezőgazdasági termelőket az utóbbi hónapok csapadékszegény időjárása miatt a betakarítás után készített első becslések szerint – írták meg a német lapok.

A szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumhoz a 16 tartomány közül nyolcból érkeztek meg az aszálykárokról készített első összesítések. A legsúlyosabb helyzetről az alsó-szászországi tartományi kormány számolt be Berlinnek, adatai szerint a helyi gazdák 980 millió euró kárt szenvedtek el. A második helyen Mecklenburg-Elő-Pomeránia áll 531 millió euróval, a harmadik Schleswig-Holstein 422 millióval.

Kukoricát takarítanak be a németországi Dorstenben 2018. augusztus 22-én Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A rendkívüli időjárás miatt bajba kerülő gazdák támogatása elsősorban a tartományi kormányok feladata. A szövetségi kormány akkor segíthet, ha országos méretű a baj. A kormány a szerdai ülésen foglalkozik az üggyel. A legtöbb érintett tartományban már elindították az első kárenyhítő programokat, Bajorországban például gazdaságonként 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a rászorulók.

A mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) szerint a szövetségi kormánynak is lépnie kell, legkevesebb egymilliárd eurót kell mozgósítania a csődök elkerüléséhez.

Németország több régióját hónapok óta sújtja aszály, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam