2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos, hogy a termőtalaj egészségét is megóvjuk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hiánypótló talajtani rendezvényt tartott, melynek résztvevői arra a felismerésre jutottak, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú, és nem csak a mezőgazdaság szempontjából. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajtani rendezvénysorozata 2018. augusztus 21-én Jászberényben, augusztus 23-án Mezőfalván várta az érdeklődőket. Az előadások célja a gazdálkodók figyelmének ráirányítása a talaj védelméhez szükséges teendőkre, azok fontosságára, különös tekintettel a talaj szerves anyagának védelmére, a vízmegtartó képesség megőrzésére, javítására. 

Az egészséges talaj létfontosságú a mezőgazdaság szempontjából, fontos szerepe van az élet teljes körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is komoly hatást gyakorol.

A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken, ami kőkemény, forintmilliárdokban mérhető veszteséget is okoz.

Fotó: Pexels.com

Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődnek vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelni. A most formálódó, 2020-tól érvényes uniós közös agrárpolitika készülő tagállami stratégiai terve alapján a termelők továbbra is igényelhetnek területalapú támogatást, az igénybevétel előfeltételeként ugyanakkor a fokozott környezeti és éghajlatvédelmi követelmények teljesítését várnák el.

Így például előírnák a termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv készítését, a vetésforgó alkalmazását, illetve a szénben gazdag talajok megőrzésére a lápos-mocsaras területek védelmét, a talaj humusztartalmának megóvását biztosító hasznosítási irányokat.

Tehát a támogatási rendszer is várhatóan a környezettudatos gazdálkodás elterjedését ösztönzi majd. 

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam