2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Befellegzett a makói hagymának?

Egy hajszálon függ az igazi makói vöröshagyma sorsa. A makói termelők többsége fokozatosan lemondott a fajtáról, az évek során az olcsó importáru Németországból és Hollandiából lenyomta az eredeti magyar makóit. Utóbbit nem lehet eladni, az árérzékeny magyar átlagvásárló nem fizeti meg a plusz száz forintos különbséget.

Hogy mi a nélkülözhetetlen alapja a szép, krémes, selymes halászlének vagy a tökéletes pörkölt ízének és a szaft sűrűségének, azt szinte mindenki tudja Magyarországon. Az ízes, édes, mégis enyhén csípős vöröshagyma a titok nyitja, ám manapság nem nagyon találunk olyat, ami eltűnne, szétfőne a lében. Amit ma kapunk, üvegesen marad a tányér szélén.

Fotó: Pexels.com

Amíg működött a Hagymakutató Intézet, Makón négy fajtát termesztettek. Ma már csak néhány gazda foglalkozik az egyébként kényes, dughagymás, hagyományos fajtával. Összesen nincs húszhektárnyi terület, amin eredeti makói fajta teremne, amiből két kamiont sem lehet megtölteni. A híres vöröshagyma helyzetével a Délmagyarország című napilap is két nagy cikkben foglalkozott a napokban.

– A hagyományos, úgynevezett CR fajta nem terem túl sokat, hektáronként feleannyit és duplaannyiért, mint más fajták – magyarázza Fekete János, azok egyike, akik a makói fenntartásáért küzdenek. – Cserébe nagyon jó beltartalmi értékű, kimagaslóan magas szárazanyag-tartalmú, és tökéletes íze és illata van. Esős időben viszont nagyon hamar tönkremegy.

Maroknyian vannak, akiknek szívügye a makói hagyma, és még nem mondtak le teljesen a fajtáról. Két évvel ezelőtt elindult ugyanis egy fajtakísérlet, aminek az a célja, hogy egy olyan, keresztezett makói hagymát „neveljenek ki”, ami jól tud alkalmazkodni a körülményekhez, és versenyképes lehet a piacon.

Neked ajánljuk
Hogyan vonzd a kertedbe a lepkéket? Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: borsonline.hu
Vissza
Hírfolyam