2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt elvesztheti klasszikus ízét a pezsgő

Az utóbbi években egyre gyakoribb extrém hőmérsékleti ingadozások rendkívüli hatással vannak a szőlőtermelésre. A világhírű franciaországi Champagne régiójában termő szőlő gyümölcsös ízét a hűvös klíma és a meszes talaj alapozza meg, de az éghajlatváltozás miatt egyre kevésbé megbízhatók ezek a tényezők.

Antoine Malassagne, az A. R. Lenoble pezsgőgyártó társtulajdonosa a Bloomberg című lapnak adott interjújában kifejtette, milyen nehézségekkel néz szembe napjainkban az iparág.

Fotó: Pexels.com

A szüret két héttel hamarabb kezdődik, mint kezdődött húsz évvel ezelőtt. Akkoriban szeptember közepére, végére esett az időpont, idén már augusztusban nekilátnak a munkának. Mivel forróak a nappalok és az éjszakák, a szőlők savtartalma csökken, ami a gyártók számára problematikus, hiszen ez adja a pezsgő egyedülálló ízét.

A vállalat úgy próbálja kiküszöbölni a gondot, hogy a termékeit az idősebb évjáratokból származó tartalékborokkal keveri. Egy másik elismert pezsgőgyártó, a Louis Roederer már biodinamikus gazdálkodással kísérletezik, hogy megőrizzék termékük hírnevét.

Jean-Baptiste Lecaillon, a cég pincemestere az előttük álló kihívások ellenére optimista. „Olyan buborékokkal dolgozik, amelyek megédesítik az éretlen szőlőt. Gazdaként a munkánk, az életünk és a szenvedélyünk évszázadok óta alkalmazkodott a klímaváltozás hatásaihoz. Ha a jövőben túl meleg lesz, akkor csak burgundit gyártunk majd” – mondta a szakértő.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás nyertese: a mangó Felkészülni a klímaváltozás hatásaira a mezőgazdaságban A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam