2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Dunába dobálják a fertőzött sertéstetemeket a román gazdák

Nem foglalkoznak a következményekkel a román gazdák, kétségbeesésükben a Dunába dobálják az afrikai sertéspestis miatt elpusztult állatok tetemét, hogy ne kelljen levágniuk az egészséges sertéseket.

Dunában lebegő sertéstetemek fotói lepték el a román közösségi oldalakat, a gazdák ugyanis így próbálnak megszabadulni afrikai sertéspestissel fertőzött állataik tetemétől, hogy az egészséges sertéseiket ne kelljen levágniuk – írja a Magyar Hang.

Ahol ugyanis megjelenik a kór, hogy minden olyan sertést le kell ölni, amely kapcsolatba kerülhetett vele. Például Európa második legnagyobb sertésfarmján, Tichileştiben több mint 140 ezer állatot kell levágni.

Az afrikai sertéspestis más módon is kétségbeesett lépésekre sarkallja a román gazdákat: az Antena 1 televízó szerint például sok gazda az egészséges állatait is levágja, hogy legalább valamennyi pénzt keressenek a húsból. Azonban ez is problémás lehet, mert az illegális húskereskedelem is terjesztheti a kórt, ezért a hatóság próbál ellene fellépni.

A járvány nagyon súlyosan érinti Romániát: sertéshúsexportja a felére esett vissza, a következő évben már akár hiány is lehet sertéshúsból az országban. A belügyminiszter szerint ez a járvány a legsúlyosabb, állatokat érintő katasztrófa, ami az országban történt a második világháború óta, és még nem látszik a vége.

Neked ajánljuk
Bécs, a rovarbarát város Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam