2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itthon kellene tartani a GMO-mentes szóját

Magyarország GMO-mentes szóját termel, amit azonban szinte teljes egészében exportál, helyette pedig nagyrészt GMO-s szója érkezik az országba.

A repce példája is mutatja, hogy nem reménytelen 100 ezer hektárra feltornázni a szója termőterületét, de

a lényeg az lenne, hogy itthon tartsuk és a hazai takarmányozásban használjuk fel a garantáltan GMO-mentes terményt

– mondta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke.

A szója termesztése leginkább a folyókhoz közeli területeken lehet sikeres Magyarországon, de folynak a nemesítések, és a szakértők abban bíznak, hogy lesznek olyan fajták, amelyek a hazai klimatikus viszonyok között is biztonságosan teremnek és nyereséget tudnak hozni a termelőknek.

Mint Zászlós az USA és Kína közötti vámháborúra utalva elmondta: a globális folyamatok minden piacra hatnak, de

a hazai szójatermelés a GMO-mentessége miatt speciális.

„Nekünk ezt kellene növelnünk, és a megtermelt mennyiséget itthon kellene tartanunk” – jegyezte meg.

Most ugyanis Magyarország szinte teljes egészében exportálja a GMO-mentes szóját, ami helyett nagyrészt GMO-s szója érkezik az országba.

Zászlós szerint ezen akkor lehet változtatni, ha a beinduló országos fehérjeprogram olyan kereteket teremt, amelyek a szójatermelők számára biztos felvásárlói piacot és tartós jövedelmet jelentenek.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatása az USA kukoricaövezetére az egész világot érinti Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam