2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszály és árhullám: két részre szakadt Magyarország

A szeptember első napjaiban érkezett hatalmas mennyiségű csapadék területi eloszlása nem volt egyenletes, így még mindig vannak száraz részek az országban. A dunántúli folyókon árhullámok vonulnak le, keleten helyenként tovább tart az aszályos idő. A Dunántúlon annyi eső esett, hogy a betakarítási munkákat fel kellett függeszteni, mert napokig nem lehet rámenni a gépekkel a talajra.

Szeptember elsejétől negyedikéig a Dunántúlon nagy mennyiségű csapadék hullott, többnyire 50-100 milliméter, de sokfelé e fölötti mennyiség is előfordult. Az augusztus végi rekordalacsony dunai vízállasok után árhullámok vonulnak le a folyókon, és többfelé súlyos károkat okozó villámárvizek is előfordultak. Ezeken a területeken a talaj teljesen telített nedvességgel, ezzel szemben a keleti országrészben jóval kevesebb esett, sőt egyes körzetek szinte teljesen kimaradtak a csapadékból.

Alig esett például Debrecen és Nyíregyháza térségében, amely már eddig is az ország legszárazabb területe volt. Itt 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból

– írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél.

A napraforgó beérett, ahol a csapadékos idő nem hátráltatja, ott az aratása is folyamatban van. A kukorica a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, így többfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repcemag sokfelé a talajban van, és az augusztusi vetések helyenként már szikleveles állapotban vannak. A Dunántúlon ugyanakkor az eső megakasztotta a betakarítást, ezért a felázott talajra napokig nem lehet gépekkel rámenni, és a termésnek is száradnia kell. Ezzel szemben a Nyírségben és a Hajdúságban továbbra is lehet haladni, de az elvetett repce a száraz talajban nem kel ki.

Neked ajánljuk
Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam