2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több búzára van igény, mint amennyi a világon termett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) mai gyorsjelentése szerint az elmúlt három év legalacsonyabb gabonatermését takaríthatja be a világ, ami a készletek csökkenését és az árak emelkedését hozza/hozta.

Stagnált a FAO összesített élelmiszerár-indexe augusztusban, miután a gabonafélék ára megugrott, a növényi olajoké és a cukoré pedig csökkent. A ma közzétett élelmiszerár-index augusztus havi átlaga (167,6 pont) 5,4%-kal alacsonyabb a tavaly ilyenkor mérttől.

A gabonaárak 4%-ot emelkedtek a hónap folyamán, élen a búzával, melynek ára megkétszereződött, ami jórészt az Európai Unió és Oroszország borús termelési kilátásaival magyarázható. A kukorica világpiaci ára több mint 3%-kal emelkedett, a rizsé valamelyest csökkent. Csökkenést mértek a növényi olajok esetében is (2,6%), mint a pálma-, szója- és napraforgóolaj. A pálmaolajra alacsony a globális kereslet is.

A FAO jelenlegi előrejelzése alapján az idei év globális gabonatermelése elérheti a 2587 millió tonnát, ami bár valamivel magasabb az előző hónapban becsültnél, de még így is az elmúlt három év legalacsonyabbja, és 2,4%-kal elmarad az előző évi rekordtól. Ezzel párhuzamosan bővülhet a ganonafelhasználás világszerte, a FAO 2648 millió tonnát prognosztizál, részben a takarmány- és ipari célú kukorica keresletének növekedése miatt.

A gabonakészenlétek különösen Kínában, az Európai Unióban és Oroszországban fognak csökkenni.

A várható szemestermény-kibocsátást viszont 15 millió tonnával emelték a szakértők Kína, Ukrajna és az Amerikai Egyesült Államok kedvező kukoricatermesztési kilátásainak köszönhetően, mely ellensúlyozza a várható csökkenést az Európai Unió és Oroszország termelésében. A FAO számításai szerint az idei szemestermény-kibocsátás eléri a közel 1354 millió tonnát, mintegy 2,6%-kal maradva el a 2017-es szinttől.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam