2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország betiltja a méhgyilkos vegyületeket

Franciaországban 2018. szeptember elsején lépett életbe az a törvény, mellyel öt népszerű, neonikotinoidot tartalmazó rovarirtó használatát tiltják be. Az érintett idegmérgek komoly fenyegetést jelentenek a méhekre. A francia gazdák egy része elégedetlen a döntéssel.

Az Európai Unióban jelenleg három neonikotinoid, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám alkalmazását tiltják.

Franciaország azonban ennél is tovább ment, és a tiakloprid és az acetamiprid használatát is beszünteti.

Ezeket az anyagokat a jövőben sem a szabadban, sem üvegházakban nem lehet majd használni.

Fotó: pixabay.com

A neonikotinoidokat főként vetőmagok csávázására használják. A magba kerülő hatóanyag a csírázást követően szívódik fel a növekvő növénybe és fejti ki rovarölő hatását a növényt fogyasztó kártevőkre. Az elmúlt években közölt vizsgálati eredmények azonban rámutattak, hogy ezek a szerek kis mennyiségben az adott növény nektárjába és pollenjébe is bejuthatnak, és

bár a virágokat látogató hasznos rovarokat közvetlenül nem pusztítják el, termékenységük csökkenését, valamint tájékozódási zavarokat okozva rájuk nézve is károsak.

Ezt már számos kutatás kimutatta, ahogy azt is, hogy a beporzók eltűnése a természetre és a mezőgazdaságra egyaránt igen súlyos hatással lenne. Ennek ellenére a francia gazdák egy része elégedetlen a döntéssel: úgy gondolják, hogy az alternatív növényvédő szerek nem lesznek elég hatékonyak, ez pedig a terméshozamot is veszélyezteti.

Neked ajánljuk
Konferencia a GMO-ról Megújult állattartó telepek az őshonos fajokért Minirobotok a szántóföldeken Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam