2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen keresik a GMO-mentes szóját

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években. Magyarország célja a kedvező folyamat erősítése, hiszen idehaza is nagy a kereslet a GMO-mentes takarmány-alapanyagra és külföldön is szívesen vásárolják a magyar szóját – erről is beszélt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Héderváron.

A magyar állattenyésztés fehérjetakarmány-szükségletét nagyrészt importból fedezi, jelenleg a szójababtermelést meghaladja a különböző feldolgozott alapanyagok (szójadara, extrahált szója stb.) behozatala – mondta Feldman Zsolt, a Lajtamag Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Fajtabemutató rendezvényén.

Néhány éve kedvező folyamatok indultak el, amelyek javíthatnak ezen a helyzeten. A szója termésmennyisége ugyanis több mint felével emelkedett 2014 és 2017 között (115-ről 173 ezer tonnára).

Szójaaratás a Zala megyei Gelsesziget határában
 Fotó: MTI / Varga György

Sajnos a helyzetet rontja a kedvezőtlen uniós támogatási környezet, hiszen míg eddig a szója vetésterületét a gazdák beszámíthatták az úgynevezett ökológiai célterületbe, 2018-tól ez már nem lehetséges, mert az ilyen területekre teljes növényvédőszer-tilalmat vezetett be az unió, e feltétel mellett pedig már csaknem lehetetlen a termelés.

A hazai állattenyésztés fehérjeszükséglete szempontjából a szójadara importja a meghatározó, évente 450-500 ezer tonnát tesz ki. Elsősorban az USA-ból, Brazíliából és Argentínából érkezik hazánkba szójadara. Magyarországon a szója nagy részét takarmányozásra használják, de jelentős az export is.

Az elmúlt években a termelés harmadát-felét adták el külföldre, melynek oka elsősorban az, hogy az itthon termelt szója GMO-mentes, ezért keresett a nyugat-európai piacokon.

A szójaexport meghatározó célországai Németország, Ausztria és Szerbia, de érdemi még a kivitel Horvátország és Olaszország irányába is.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam