2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy év alatt megduplázódott az amerikai szójaimport az EU-ba

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbiakhoz képest, ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az Egyesült Államok részesedése jelenleg 52 százalék a teljes uniós behozatalban szemben a tavaly azonos időszaki 25 százalékkal, ami mintegy 133 százalékos emelkedést jelent. A második helyezett Brazília az import 40 százalékát biztosítja, ezt követi Kanada és Paraguay (2,3 százalék), illetve Uruguay (1,7 százalék).

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Fotó: pixabay.com

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos üdvözölte a friss adatokat, amelyek szerinte azt mutatják, hogy az Európai Unió eleget tesz vállalásainak. „Ez tükrözi régóta fennálló kereskedelmi kapcsolatunkat és azt a potenciált, hogy sokkal többet el tudunk érni, ha együtt dolgozunk annak fejlesztésén” – mondta.

A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai–európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban.

A Juncker–Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam