2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nagy nyertesei a német borászok

Egyre több szó esik a klímaváltozás negatív hatásairól és az éghajlat megváltozásának veszteseiről, de az átlagos hőmérséklet, csapadék vagy széljárás megváltozásának nyertesei is vannak. Például a német borászok. Úgy tűnik, hogy a szőlőtermesztés feltételei folyamatosan javulnak, ami jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termést eredményez, mint ami az elmúlt évtizedekben jellemző volt.

Idén a szüret a szokásosnál közel egy hónappal korábban kezdődött Németországban. Ilyen korán még soha nem kezdték el betakarítani a termést, amihez elsősorban az járult hozzá, hogy az idei volt a második legmelegebb nyár, mióta feljegyzik az időjárási adatokat. A hosszú és meleg nyár miatt a szőlő cukortartalma is magasabb, a szárazság pedig távol tartotta a kártevők egy részét is, ráadásul

az idei termés az elmúlt évtizedben az egyik legnagyobb volumenű lehet Németországban, 30 százalékkal több mint tavaly.

Szüreti kilátás a Rajna folyóra 2018 szeptemberében Fotó: bloomberg.com / picture alliance

Az idei rizling alkoholtartalma a szőlő magas cukortartalma miatt a szokásos 11 helyett 13 százalék körül lehet, a német fehér borok pedig egyre inkább mediterrán jellegűek lehetnek. Egy, a Bloombergnek nyilatkozó német borász szerint

a mostaninál 300 kilométerrel északabbra lehetne olyan borokat készíteni, mint amilyeneket ők 40-50 éve készítettek.

A legnagyobb változás azonban a vörösboroknál lehet: miközben az olyan kiváló minőségű pinot noirt, amelyiknek palackját legalább 100 euróért el lehet adni, egy évtizedben csak 3-4 alkalommal lehetett elkészíteni Németországban, a megváltozott éghajlat miatt most már gyakorlatilag minden évben.

Ugyanakkor, mivel az időjárás egyre kevésbé kiszámítható, és egyre szélsőségesebb lesz, a német borászok is arra kényszerülnek, hogy fedezzék magukat a kockázatokkal szemben, például úgy, hogy egyre többféle fajtát telepítenek.

A meleg és száraz időjárásnak nyilvánvalóan vesztesei is vannak.

Németország, amely a második legnagyobb gabonatermesztő Európában, idén újra nettó gabonaimportőr lett, amire közel három évtizede nem volt példa.

A meleg időjárás miatt a folyók alacsony vízszintje nehezíti a folyami szállítást, és az elektromos áram előállítását is.

Neked ajánljuk
Konferencia a GMO-ról Megújult állattartó telepek az őshonos fajokért Percenként két futballpályányi esőerdő tűnik el a Föld színéről Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam