2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszályban is biztonságosan terem

A cirok napjainkban egyre népszerűbb. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő aszály és szárazság miatt a cirok termesztése jelentheti a megoldást a vízigényes kukorica helyén. A takarmány- és az élelmiszeriparnak egyaránt megfelelő alapanyag. Magyarországon egyelőre kevesen és keveset termelnek belőle, de nő az érdeklődés iránta.

A cirok a víziszárnyasok takarmányozásában és a sertések etetésében is kimondottan előnyös hatású. Nem véletlen tehát, hogy nagy érdeklődés övezte a KITE Zrt. Nádudvaron rendezett konferenciáját, ahol a kukorica- és a szójatermesztés mellett a cirokra fektették a hangsúlyt. 

Az ES Alize szemes cirok termesztése vezet Európában Fotók: magyarmezogazdasag.hu

A Nádudvaron bemutatott cirokválaszték minden tagja hibrid, úgyhogy aki a 20-30 évvel ezelőtti cirkokra emlékezve alkot véleményt a növényről, annak érdemes felfrissíteni az ismereteit, lévén hogy a tannin (csersav) ma már nem kimutatható ebben a növényben.

A gabonafélék termőterület szerinti rangsorában a cirok az 5. helyet foglalja el a világban, ráadásul GMO- és gluténmentes, valamint toxintartalma sincs, ugyanis se kórokozója, se kártevője nem nagyon ismert.

Az ES Monsoon alacsony növésű, könnyen betakarítható cirokfajta

További előnyei:

  • fehérjetartalma 1-3 százalékkal több a kukoricáénál;
  • kedvezőbb az aminosav-tartalma;
  • szerény, de nem igénytelen növény;
  • aszályos körülmények között 10-15 százalékkal nagyobb termésre képes a kukoricánál;
  • a növényvédelme egyszerűbb és kevésbé költséges, miközben a felvásárlási ára megegyezik a kukoricáéval;
  • mára kialakult a vevői piaca, ezért a gazdák is elkezdték keresni, mint lehetséges alternatívát a termelésben.

A cirok azért lehet érdekes egyre több termelő számára, mert az átlagosnál sokkal jobb a stressztűrése, afrikai származásának köszönhetően.

A levelén és a szárán aszályos időszakban viaszréteget képez, s ezzel csökken a növény evaporációja.

Az ES Foehn cirokfajta átlagos és gyenge körülmények között is megbízhatóan teljesít

Felhasználásában megkülönböztetünk

  • szemes cirokot, ami lehet fehér vagy vörös;
  • silócirokot, ami lehet szemes vagy steril, azaz mag nélküli (állattakarmány);
  • biomassza készítésére használható silócirokot (biogáz-előállítás).

Az étkezési célra szánt szemes cirok azért számíthat sikerre, mert glutén­mentes, így a tudatos fogyasztók és a glutén-intoleranciával küzdők számára egyaránt alternatíva lehet.

Előnye továbbá, hogy a gép- és eszközigénye megegyezik a kukoricáéval és a napraforgóéval. A precíziós gazdálkodásba is beilleszthető a cirok termesztése, és ezt meg is hálálja. A gyomszabályozásban megkülönböztethetünk kémiai és mechanikai gyomirtást, amelyek közül az utóbbi nagy hangsúlyt kap ebben a kultúrában, ugyanis a cirok kezelésére kevés gyomirtó szer engedélyezett.

A cirok termesztésének további részleteiről a magyarmezogazdasag.hu cikkéből még többet lehet megtudni.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam