2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet a klímaváltozásnak előnye?

Nehezen hihető a címben tett kérdésfelvetés, mégis lehet, hogy bizonyos szempontból a klímaváltozásnak is lehetnek előnyei. Bizonyos kártevők tekintetében, melyek helyett persze jöhetnek mások.

Egy svájci–német (Agroscope – Fibl) kutatás során zöldségkártevőket figyelnek meg évek óta rovarcsapdák segítségével. Elsősorban a káposztalégy (Delia radicum) és a muroklégy (Psila rosae) fajokat vizsgálták, hiszen a térségben ez a két kártevő a leginkább jelentős a zöldségtermesztés során.

A két kártevő lárvastádiumban károsítja a termesztett növényeket, ugyanakkor a talajban él, így nehéz a megfigyelésük, illetve az ellenük való védekezés is. Az utóbbit főként az imágók gyérítésére lehet alapozni, ezzel csökkentve a lerakott tojások számát.

Satnya káposztapalánta Fotó: agrotrend.hu / warren photographic

A megfigyelések során elsősorban a több éve alkalmazott rovarcsapdafogási adatokat elemezték. A svájci–német térségben a káposztalégyből egy év alatt 3-4 generáció fejlődik ki. Az egyre melegedő időjárás a kártevő fejlődését tekintve egyelőre nem mutat jelentős változásokat.

Ugyanakkor a muroklégy lárvái egyértelmű érzékenységet mutatnak a melegebb és szárazabb időjárással szemben.

Melegebb években 3 generáció helyett csupán 2 generáció képes kifejlődni. A meleg években, például 2006-ban, 2013-ban vagy 2015-ben a muroklegyek esetében a kutatások során a 3. generáció egyedei nagyon kis darabszámban repültek.

Ezekben az években a talaj hőmérséklete az átlagos 10 Celsius-fok körülihez képest 23 Celsius-fokos volt, amely nem tette lehetővé a kártevő talajban lévő egyedeinek fejlődését.

A fent leírt megállapítások eredményeként nem dőlhetnek hátra a zöldségtermelők. Továbbra is fontos a fenti kártevők folyamatos megfigyelése, és az okszerű védekezés beállítása. A megfigyelések viszont rávilágítanak, hogy a klímaváltozás számos negatív hatása mellett akad talán néhány pozitív hozománya is.

Benedek Borbála

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam