2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás okozója és áldozata is a mezőgazdaság

Vitathatatlan, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozás okozója és egyszersmind áldozata is. Az Agroinform cikke az egy évvel ezelőtti bonni klímakonferenciára emlékeztet, amelyen a német szövetségi környezetvédelmi miniszter kijelentette: elvárható a mezőgazdaságtól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyen a klímavédelem érdekében.

Országukban a szénfelhasználás mellőzése mellett a közlekedés és a mezőgazdaság részéről is megnőttek az elvárások. A mezőgazdaságra szűkítve a kérdést a német mezőgazdasági miniszter kiemelte:

a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem témaköreit mindig egymással összefüggésben kell vizsgálni/kezelni. A mezőgazdaság kulcsfeladata továbbra is az élelmiszer-biztosítás marad.

A nagy kihívás abban áll, hogy a mezőgazdasági termelés hatékonyságát a természeti források megőrzése és a klíma megvédése mellett tovább kell fokozni.

Fotó: pixabay.com

A klímavédelem érdekében a mezőgazdaságilag használt láp- és tartós földterületeket meg kell védeni, a N-trágyázásban tovább kell javítani a N-hatékonyságot.

Az állatjólét szempontjait figyelembe vevő és hatékonyabb állattenyésztés, valamint a bioenergia észszerűbb felhasználása ugyancsak fontos szerephez jut a klímavédelemben.

Erre annál is nagyobb szükség van, mivel a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásért – világszinten – 24%-ban felelős.

Súlyosbítja a gondokat, hogy a klímaváltozás a terméshozamok alakulására is kedvezőtlenül hat. Megbízható előrejelzések szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának rövid távú visszaszorításával 2030-ig az évi hozamveszteségeket az alapvető élelmiszernövények (kukorica, rizs, szója, búza) esetén több mint 50 millió tonnával lehetne csökkenteni.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam