2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás okozója és áldozata is a mezőgazdaság

Vitathatatlan, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozás okozója és egyszersmind áldozata is. Az Agroinform cikke az egy évvel ezelőtti bonni klímakonferenciára emlékeztet, amelyen a német szövetségi környezetvédelmi miniszter kijelentette: elvárható a mezőgazdaságtól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyen a klímavédelem érdekében.

Országukban a szénfelhasználás mellőzése mellett a közlekedés és a mezőgazdaság részéről is megnőttek az elvárások. A mezőgazdaságra szűkítve a kérdést a német mezőgazdasági miniszter kiemelte:

a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem témaköreit mindig egymással összefüggésben kell vizsgálni/kezelni. A mezőgazdaság kulcsfeladata továbbra is az élelmiszer-biztosítás marad.

A nagy kihívás abban áll, hogy a mezőgazdasági termelés hatékonyságát a természeti források megőrzése és a klíma megvédése mellett tovább kell fokozni.

Fotó: pixabay.com

A klímavédelem érdekében a mezőgazdaságilag használt láp- és tartós földterületeket meg kell védeni, a N-trágyázásban tovább kell javítani a N-hatékonyságot.

Az állatjólét szempontjait figyelembe vevő és hatékonyabb állattenyésztés, valamint a bioenergia észszerűbb felhasználása ugyancsak fontos szerephez jut a klímavédelemben.

Erre annál is nagyobb szükség van, mivel a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásért – világszinten – 24%-ban felelős.

Súlyosbítja a gondokat, hogy a klímaváltozás a terméshozamok alakulására is kedvezőtlenül hat. Megbízható előrejelzések szerint a klímakárosító anyagok kibocsátásának rövid távú visszaszorításával 2030-ig az évi hozamveszteségeket az alapvető élelmiszernövények (kukorica, rizs, szója, búza) esetén több mint 50 millió tonnával lehetne csökkenteni.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam