2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az állatállomány drasztikus csökkentése szükséges a klímavédelemhez?

A párizsi klímavédelmi megállapodás célkitűzéseinek megvalósítása a hollandokat is erősen foglalkoztatja. A 2030-ig kitűzött célok eléréséhez a Natuur&Milieu természetvédelmi szervezet az állatállomány drasztikus csökkentését szorgalmazza. Hollandiában a szén-dioxid-kibocsátás 25%-áért az élelmiszerszektor felelős.

A környezetvédők főleg a sertésállomány radikális, akár 40%-os csökkentésében látják a kiutat. A Natuur&Milieu véleménye szerint

egy olyan kis országban, mint Hollandia, a területnagysághoz mért óriási sertésállomány miatt túl sok hígtrágya halmozódik fel, komoly vízszennyezéseket okozva, amellett a keletkező ammónia a légszennyezést is fokozza.

Véleményük szerint a sertésállomány csökkentéséhez az lenne a megoldás, ha a kormány a termeléssel felhagyó gazdáktól a „foszfátjogot” felvásárolná.

Fotó: nmflimburg.nl

Egy másik – igaz, nem holland – tanulmány rámutatott arra, hogy

ugyancsak célszerű lenne a szarvasmarha-állomány csökkentése. A világ marhahústermelése évente nagyjából 1%-kal növekszik.

Ha az összes marhahúst a gazdaságilag hatékony nagyüzemi állattartás rendszerében állítanák elő – ami kevesebb üvegházgáz-kibocsátással jár, mint sok egyéb elterjedt gazdálkodási rendszer –, a marhahústermelés 2030-ra még akkor is 1,3 milliárd tonna CO2-egyenértékű üvegházgázt produkálna.

Mindezek a szarvasmarha- és sertéstenyésztési adatok jól jelzik, hogy a környezetvédelmi szempontok érvényesítéséhez az állattenyésztési ágazatban gyökeres változtatásokra van szükség. Talán még nem késő...

Neked ajánljuk
A kecskék és a kiskérődzők felválthatnák a szarvasmarhát Maradt az éhezés, veszélyben a termés globális szinten Az USA a kibocsátáscsökkentés éllovasa Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban Adventi geotúra, csillagles és karácsonyi kézműveskedés
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam