2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dóm ház és egy marék ló – egy valóra vált lengyel álom

Ania Maza élete 19 évesen gyökeresen megváltozott. A fiatal lány egy lovasbaleset következtében lebénult, és lelkileg teljesen összeroppant. A gödörből végül egy álom rángatta ki, melynek hatására eldöntötte, nemcsak újra fog járni, de létrehozza saját édenkertjét.

„Rengeteg tájat megnéztem, de Tarifa tetszett a legjobban, így fogtam magam, és ideköltöztem” – mesél a kezdetekről. A városba az interneten keresztül szeretett bele, de a földjét nem volt egyszerű megtalálni. Mikor rátalált, még nem volt elég pénze hozzá, évekig bérlőként használta.

Fotók: rundebella.wordpress.com

Az építész végzettségű Ania számára gyerekkorától meghatározó volt a tenger közelsége és a lovak. 19 éves volt, amikor a nyári szünetben lovagolni ment a partra. Nem vett észre egy háromméteres gödröt, a lova megbicsaklott, Ania pedig belezuhant. Órák múlva találták meg és mentették ki. A gerince úgy megsérült, hogy lebénult. Az addig megszokott világa darabjaira hullott, magába zuhant, élni sem akart. Nemcsak saját sérülését kellett feldolgoznia, hanem legjobb barátja, a lova elvesztését is. A letargiából végül egy álom rázta fel.

„A lovammal vágtattunk egy hegyes vidéken, mikor egy hatalmas szakadék állta az utunkat. Én át akartam ugratni, de az állat levetett magáról, és nélkülem szökellt át. Mintha azt mondta volna: Ania, én most egyedül megyek, neked itt még dolgod van. Rájöttem, hogy nem véletlenül maradtam életben, vannak még feladataim. Összekapartam magam, újra megtanultam járni, és elhatároztam, hogy megvalósítom az elképzeléseimet.”

Az építész kar elvégzése után Skóciába ment, ahol egy ideig lovakkal foglalkozott. Angliában eljutott az Eden Project nevű helyre. Az egykori kaolinbánya korábban terméketlen és kopár területére hatalmas dóm építményeket húztak és olyan technológiákat fejlesztettek ki, melyek segítségével komplett esőerdőket is sikerült létrehozni. Ania ekkor határozta el, hogy ő is egy hasonlóban fog élni.

Édesapja segítségével idáig három dómot húztak fel. A dóm ház előnye, hogy viszonylag gyorsan felépíthető, és pár lakberendezési praktikával tökéletes otthonná varázsolható. „Imádom, hogy nincsenek benne sarkok, s az egésznek van egy szabadságérzete.”

A főzés alapanyagait a haszonkert növényei adják Aniának, mely a kedvező éghajlatnak hála az év szinte valamennyi hónapjában termel valamit. Az a célja, hogy minél jobban önellátó legyen, és a végén már egyáltalán ne kelljen lejárnia a boltba. A kertben száz százalékban biogazdálkodás folyik, minden kemikália tiltólistás, mert mindenre van megoldás. „A csigainvázió ellen kiváló a hamu vagy a tojáshéj, utóbbi ráadásul jó tápanyagforrás a palántáknak.”

Az egykor művelhetetlen kavicsos és kemény talajt sok évig tartó folyamatos ásás és jelentős mennyiségű lótrágya tette használhatóvá. A komposztból nincs hiány, a négy ló gondoskodik a folyamatos utánpótlásról, hozzájárulva ezzel a veteményes minőségének javításához.

Ania a földjén és a dómjaiban gyerekworkshopjai és művészeti tevékenységek által igyekszik a környezet védelmére tanítani a fiatalabb generációt. Ömlik az ifjúság a kurzusaira és a nyári táboraiba.

„Az Eco Spirit leginkább amolyan játékos oktatóprojekt, ahol a gyerekek és szüleik válaszokat kaphatnak arra, hogy éljenek úgy, hogy közben tisztelik a természetet, más kultúrákat és persze magukat is. Arra törekszem, hogy nyissanak a világ felé, fedezzék fel a természetben rejlő erőket, adottságokat és ritmusokat.”

Van itt lovaglás, társas szemétgyűjtés, csillagászat és közös színdarab, amelyben a főszereplők megszemélyesített, újrahasznosítható anyagok. A dramaturgia szerint a kidobásra ítélt matériák új életet kezdenek, sorsuknak már csak a gyerekek fantáziája szabhat határt.

Bár Ania többnyire tarifai birtokán dolgozik, van egy állandó bázisa Gibraltárban is, ahol hasonló projektekkel foglalkozik. Óriási szerepe van abban, hogy a város komolyan veszi a szemétproblémát: rendszeresen szervezett hulladékgyűjtési mozgalmakat, de többször készített újrahasznosított szemétinstallációkat, és felvonulásokkal kampányolt a természet védelme mellett. A gyerekekkel együtt szedik össze a hulladékot, majd közösen lehelnek bele új életet, mikor egy művészeti alkotássá formálják azt.

A birtok kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy legyen egy életre elegendő ivóvíz. A hegyről csordogáló forrásvizet Ania saját rendszerével igyekszik „megregulázni”, és a kert különböző részeibe vezette el, amelyet locsolásra, fürdésre vagy főzésre is lehet használni. A szabadtéri zuhanyzóhoz idővel napkollektor kerül.

Bár az élete egyáltalán nem volt egyszerű, Ania fityiszt mutatott a sorsnak. Saját maga az élő példa arra, hogy nincs lehetetlen, ha az ember igazán akar valamit. „A legfontosabb az, hogy azt csináld, amit igazán szeretsz, de abba aztán adj bele apait-anyait. Nincs olyan, hogy álom, csak olyan van, hogy cél.”

Az Aniával készített hosszabb terjedelmű riport ezen a linken olvasható.

Neked ajánljuk
Csalifákkal próbálkoznak az almát károsító rovarok ellen „A falu kompromisszum, a város borzalom, a tanya az ideális az ember számára” (videó) Amit az egészséges méhpempőről tudni kell Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: rundebella.wordpress.com
Vissza
Hírfolyam