2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európán kívüli növények és növényi termékek veszélyei

Az Európán kívülről behozott növényeken rajta maradhatnak nem honos károsítók is, amelyek veszélyt jelenthetnek az európai környezetre. Jövő decembertől szigorodik az uniós szabályozás is.

Kockázatosak lehetnek növény-egészségügyi szempontból az Európán kívüli országokból poggyászban behozott növények és növényi termékek, mivel azokban fennmaradhatnak nem honos károsítók – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei szeptember 12-20. között négy alkalommal ellenőrizték az utasok csomagjait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Összesen 236 csomagot vizsgáltak át, amelyekből 34 csomag tartalmazott növényt vagy növényi terméket, főként India, Izrael, Japán, Kína, Korea, Mongólia, Törökország és Nigéria területéről.

Fotó: szuperfarm.hu

A szakemberek 11 csomagban találtak növény-egészségügyi vizsgálatra kötelezett termékeket (például balzsamkörtét, afrikai tojásgyümölcsöt, mangót, citrusféléket), köztük ültetésre alkalmas növényeket és talajt, amelyeket a hatóság megsemmisített.

A tavalyi ellenőrzés tapasztalataival összehasonlítva az idén kevesebb növényt, illetve növényi terméket tartalmaztak az utazók csomagjai, mivel azok nagy része már itthon is beszerezhető. Ugyanakkor

kritikus kiinduló országnak bizonyult több közel-keleti, ázsiai és afrikai ország, valamint Közép-Amerika és Új-Zéland is.

Az Európai Unió (EU) jelenlegi, nyitott növény-egészségügyi rendszere nem írja elő az utazók csomagjainak kötelező ellenőrzését, ebből is adódik a személyforgalommal járó kockázat kiemelt jelentősége.

Az ellenőrzési akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a 2019 decemberétől szigorodó uniós szabályozásra, amely a jövőben az utazóktól is felelős magatartást vár el a növényi károsítók terjedésének megakadályozása érdekében – közölte a Nébih.

Neked ajánljuk
Új, veszélyes növényvírus terjed Európában Felmérik a Dél-Alföld és a Vajdaság klímaváltozás okozta vízhiányát Megszállott zalai hobbikertésztől jön a magyar kivi Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam