2018. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vanília már többe kerül, mint az ezüst

Madagaszkáron, ahol a világpiacon kapható vanília 80 százaléka terem, a gazdák jelentős része fogta a puskáját, és hónapokra felköltözött az ültetvényeire. A vanília olyan drága lett, és a helyi rendőrség annyira nem képes védelmet nyújtani a rablók ellen, hogy az értékes növény megvédésére másképp nem látszott esély. A valódi vanília lassan luxusalapanyag lesz.

A vanília világpiaci ára tavaly kilogrammonként 500-600 euró közé emelkedett, aminek elsősorban az az oka, hogy a fejlett világban nagyon nő a kereslet a kedvelt fűszernövény iránt, ám ezt az igényt nem tudja követni a termelés.

Pillanatnyilag egy kilogramm vanília többe kerül, mint egy kilogramm ezüst, és az összehasonlítás azért is érdekes, mert a modern ezüstpiaccal szemben a vanília ára alapvetően olyan módon dől el, ami felér egy időutazással.

Fotó: pixabay.com

A madagaszkári farmerek idén is július végén, augusztus elején vitték be a helyi piacokra a zölden leszedett vaníliatermésüket, és ezt még ma is többnyire úgy kell elképzelni, hogy az asszonyok és a férfiak akár napokig is gyalogolnak a legközelebbi faluig, fejükre és vállukra tett teli kosarakkal.

A helyi piacon a termelők megbeszélik, hogy mennyit szeretnénk kérni a nyers vaníliáért, majd fognak egy krétát, és felírják az összeget egy táblára. Idén a Cooksvanilla.com helyi tudósítása szerint 60-65 dollárt akartak kérni, amely azt jelentette volna, hogy a világpiacon nagy tételben a feldolgozott vanília ára már 520-600 dollár körül lett volna.

A felvásárlók azonban fogtak egy vizes szivacsot, letörölték a tábláról a 60 dollárt, és felírták azt az összeget, amelyet hajlandók idén megadni: ez úgy 30 dollár körül mozgott. A kötélhúzás néha hetekig ment, amíg kisebb tételeknél sikerült megegyezni valahol 40-50 dollár között.

A zöld vaníliabab ára csökkenő tendenciát mutat Madagaszkáron Fotó: cooksvanilla.com

Az idei termés feldolgozott állapotban várhatóan a jövő héten éri el a nemzetközi piacokat, és a német Stern szerint 460 dolláros kilogrammonkénti árfekvés várható. Ez azt jelenti, hogy csillapodik az elmúlt évek drágulása, amely 2017-re már tarthatatlan méreteket öltött.

A madagaszkári gazdák egyébként idén azt a trükköt próbálták bevetni, hogy tovább érlelték a termést, mint tavaly.

Mivel tavaly az óriási kereslet miatt már az alig beérett vaníliát is sikerült elég magas áron eladniuk, idén azt tervezték, hogy a további áremelést azzal harcolják ki, hogy azt mondják: az idei érettebb, magasabb minőségű hozam. Ami egyébként igaz is, csakhogy a felvásárlók nem vették be, hogy alacsony szintről ugrott nagyot a termés. Őket ugyanis az nyomja, hogy

a fejlett világ kezdi megtalálni a válaszát a madagaszkári kitettségre: egyre jobban felfut a vaníliaíz mesterséges előállítása (alacsonyabb árkategóriájú élelmiszerek, kozmetikumok), és éledeznek az indonéziai és pápua új-guineai termesztők is,

akik próbálják növelni a termésterületüket, és ezzel a világpiaci szerepüket. Igaz, a feldolgozás módjában még nem érik el a madagaszkári minőséget, de az utóbbi években már sokat fejlődtek.

A kínálati oldal szűkössége így a jövőben enyhülhet, ami rossz hír a madagaszkári termelőknek. Nekik a minőség felé kellene elmozdulniuk, hiszen a magasabb minőséget ígérő élelmiszerekben továbbra is

igazi vaníliát kell majd használni, amely egyre inkább luxusalapanyaggá válhat a jövőben.

Neked ajánljuk
A bioélelmiszerek előállításának követelményei Gyümölcsész Találkozó 2018 Minden, amit a pálmaolajról tudni kell! A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat Újraindítottak egy atomerőműblokkot Belgiumban
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam