2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aszály miatt idén túl kicsik a halloweeni tökök

Komoly hiány van idén a megfelelő méretű faragni való és lámpásként használt sütőtökökből Nagy-Britanniában. A kellően nagy méretű hagyományos fajták hiánya a térségben idén nyáron tomboló aszályra és szárazságra vezethető vissza.

A probléma Nagy-Britannia középső részén a legnagyobb, a keleten gazdálkodó termelőknél viszont sokkal jobb a helyzet. Ennek az az oka, hogy itt nagyobb területen használnak öntözőrendszereket, így a vízutánpótlást meg tudják oldani a csapadékmentes időszakban is.

Fotó: banburyguardian.co.uk

Az aszály következménye, hogy a brit szupermarketek halloweentök-választéka is jóval kisebb a szokásosnál. A sütőtöknek rengeteg vízre van szüksége a növekedési időszakban, és egy nagyobb növény akár több tíz négyzetméternyi területet is képes lefedni a termesztési szezon végére, de idén nyáron nagyon kevés csapadékot kapott ehhez.

A szakirodalom szerint Írországban kezdtek el először halloweenre töklámpásokat készíteni. A 19.században még fehérrépával helyettesítették a tököket, amelyekbe később groteszk arcokat faragtak a minél ijesztőbb látvány érdekében. Egy időben azt gondolták, hogy a lámpások elriasztják a gonosz szellemeket, ezért sokan az ablakpárkányon tartották a tököket, hogy távol tartsák az ártónak tartott lényeket.

Neked ajánljuk
Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája Összeomolhat a búzatermesztés a század végére A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam