2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Munka a kobotokkal

Az élelmiszeripar folyamatosan változik. A globális népesség ugrásszerű növekedése miatt az élelmiszer iránti kereslet egyre csak nő. A beszállítók és gyártók folyamatosan a hatékonyságnövelés nyomása alatt vannak, a vásárlói igény pedig a mindig jobb és jobb minőségű, fenntartható élelmiszer. Csakúgy, mint egyéb területeken, a gyártóvállalatok az élelmiszeriparban is egyre jobban támaszkodnak robotokra.

Az Universal Robots közleménye szerint ezek a tendenciák a magyar élelmiszeripart is elérték, jelenleg csaknem 12 000 vállalat és kb. 140 000 alkalmazott érintett.

Az automatizáció elfogadása, mint a fejlődés első számú iránya, Magyarországon még gyerekcipőben jár az élelmiszeripar területén is. Noha számos vállalat már elkezdett részben robotikai alkalmazásokkal dolgozni,

az emberi dolgozók fejében még mindig ott lapul az az általános félelem, hogy a robotok el fogják venni a munkahelyeiket.

A kobotokkal (kollaboratív vagy együttműködő robotok) történő automatizáció megnövekedett versenyképességhez és minőséghez juttatja a gyártó vállalatokat.

Fotó: universal-robots.com

A kobotok ideálisak a nagymértékben személyre szabott termékek gyártásához, melyek olyan magas szintű rugalmasságot követelnek meg, amit a drága, nehézkes és nagyméretű ipari robotok nem tudnak nyújtani.

Az emberekkel való együttműködés során

a kobotok olyan eszközökké válnak, amelyek növelik a termelékenységet, és hozzásegítik a dolgozókat ahhoz, hogy a monoton munkafolyamataikat hasznosabb és érdekesebb feladatokra cserélhessék le.

Ezek a robotok rengeteg féle munkát el tudnak végezni egy gyártósoron:

  • a pick and place folyamatokat,
  • a minőségellenőrzést,
  • a csomagolást és raklapozást,
  • a húsbontást és szeletelést,
  • a címkézést vagy a gépkezelést.

Mivel a kobotok rendkívül sokoldalúak, az iparág szinte bármelyik területén (tojástermelés, cukorgyártás, élelmiszerek csomagolása, vegetáriánus és gourmet termékek gyártása) komoly segítséget tudnak nyújtani.

A Universal Robots robotkarjai a legmodernebb technológia szintjére hozzák fel az élelmiszer- és mezőgazdaság iparokat. Minden, az iparágak által felállított kívánalomnak eleget tesznek, miközben növelik az élelmiszergyártás minőségét.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A sikert titka vidéken, 10. rész – Sárkollektíva (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam