2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még kellene a csapadék a földeknek

Sokat segített a fejlődésben lévő repce- és őszibúza-vetéseken a hétvégén hullott eső, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A Tiszántúlon még nem túl rózsás a helyzet, Zalában és Somogyban már jobb.

A múlt héten az ország nagy részén többször esett kisebb eső, de komolyabb, nagy területre kiterjedő csapadékot csak a hétfő reggelre átvonult melegfront hozott. Ezzel együtt általában 2 és 30 milliméter közötti mennyiség hullott, a Dunántúlon több, a Tiszántúlon és Baranyában kevesebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Illusztráció: szuperfarm.hu

Ez az eső a legtöbb helyen csak a talaj felszínét nedvesítette át, az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon igen szárazak a talajok 10 centiméternél mélyebb rétegei.

Ezzel szemben Zalában és Belső-Somogy területén a mélyebb talajrétegekben is kielégítők a nedvességviszonyok.

A csapadékos idő jót tett a repce-, illetve őszikalászos-vetéseknek. A repce jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, a meleg időjárás azonban már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra. A száraz, poros magágyba vetett és így egyenetlenül kelt búza általában 1-3 leveles állapotban van, és ahol számottevő mennyiségű eső öntözte, ott megkezdődött a táblák egységesedése, néhol már a bokrosodás is.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Ki van a BIO mögött?/Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában (videók) Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam