2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érik az eper, levegőztetni kell a halakat

A tavaszias őszben van, ahol az eper pirosodik a kiskertekben, máshol virágzik a tulipánfa Somogy megyében. Az enyhe idő nagyon kedvez a kártevőknek is. A halászok pedig levegőztetőgépet voltak kénytelenek üzembe helyezni a pontyoknak.

– Nem örülünk ennek az időnek, többen is panaszkodnak, hogy lehetetlen lehűteni a betárolt termékeket – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. A hűtőkamra nélkül sem a zöldségek, sem a gyümölcsök tárolása nem könnyű ebben az enyhe időben. November az az időszak, amikor a kártevőket hideg behatásnak kellene érnie, és ennek következtében elpusztulnának.

Ez az idő nagyon kedvez a kártevőknek, könnyen áttelelnek, jelentősebbek a szaporulatok, például óriási poloskainvázióról számoltak be megyeszerte. Az elmúlt hetekben mindössze hét milliméter eső esett Kaposvár környékén – mondta Tóth István. – A kalászosok foltosan, hiányosan kelnek, fennáll a veszélye, hogy egy komolyabb fagyot nehezebben bírnak.

Illusztráció: sonline.hu

Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke szerint az őszi vetéseik szépen fejlődtek, viszont csapadékra szükség lenne. 11, 8 milliméter eső esett októberben Magyaratád környékén, novemberben pedig egyelőre nullán állnak.

– A halászati munkákat nehezíti az enyhe őszi időjárás – mondta Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója. – A húsz fok feletti hőmérséklet nem kedvez a süllő és a fekete sügér lehalászásának. Levegőztetőgépet kell üzemeltetnünk a halastavainkban, mert több oxigén kell a pontyoknak, ez pedig nem kevés többletköltséget jelent.

A lehalászásokat már október elején megkezdték, s bíznak abban, hogy hamarosan beköszönt a hűvösebb, esős, őszi idő.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam