2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vércsékkel a pockok ellen

Az idei év kedvezett a mezei pocoknak, az elszaporodott kártevő rengeteg gondot okoz a mezőgazdasági területeken. A probléma olyan súlyos, hogy a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer felhasználására. A méreg azonban nem szelektív, a területen élő más meleg vérű állatokat is veszélyezteti. Van azonban környezetbarát megoldás a pocok ellen: a vércse.

A vadgazdálkodók már megkongatták a vészharangot.

A méreg leginkább az őzre és a mezei nyúlra jelent veszélyt (utóbbi állományának helyzete egyébként is aggasztó, nagysága évek óta csökken).

És akkor még nem is beszéltünk a ragadozó madarakról, vagy a területen élő többi – esetleg védett – emlősről.

Vörös vércse Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Tóth-Gál Enikő

A pocokinvázió környezetbarát kezelésére elsőként a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány rukkolt elő egy kedvező ajánlattal a fehérvári és a környékbeli (Aba, Lovasberény, Magyaralmás, Nadap, Pákozd, Pátka, Sárkeresztes, Sukoró, Tác, Velence, Zámoly) gazdák számára, azonban nem sokkal később a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem Facebook-közössége is csatlakozott a kezdeményezéshez. Utóbbi saját működési területén igyekszik segíteni a gazdákat, Gödöllő, Aszód, Nagykáta, Monor, Cegléd és Nagykőrös térségében.

Az akció lényege, hogy költőládákat helyeznek el a szántóföldek melletti facsoportokba. A vörös vércsék szívesen fogadják ezeket, és a természetvédők tapasztalatai szerint valóban működik a módszer.

Kovács Gergely, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány tagja elmondta:
a 2014-15-ös pocokgradáció idején a vércsetelepek melletti táblákon nem volt számottevő pocokkártétel.

Költőláda a vércséknek Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Tóth-Gál Enikő

Persze nemcsak a vörös vércsék pusztítják a kártékony rágcsálót, hanem például több bagolyfaj is, azonban a vércsék azok, akik közvetlenül a tábla mellett tudnak költeni. Így egész évben gyérítik a pockokat, különösen fiókanevelési időszakban.

A Székesfehérvár környéki gazdák itt tudnak érdeklődni: fecskebarat@citromail.hu, 06-30/598-6002. Jelentkezés folyamatosan, de legkésőbb január 31-ig!

A Kelet-Pest megyei gazdák, illetve akik az akciót segítenék adománnyal vagy ládák elkészítésével és kihelyezésével, itt érdeklődjenek: Németh András, termeszetvedesz@gmail.com.

Forrás: www.feol.hu/Kelet-Pest Megyei Természetvédelem Facebook

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam