2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak üvegházakban lehet használni a méhekre veszélyes növényvédő szereket

A házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni, és az így kezelt palántákat nem lehet kiültetni a szabadba.

Erre hívja fel a figyelmet a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely az új előírásoknak megfelelően a hazai növényvédőszer-engedélyeket is módosította.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok – imidakloprid, klotianidin és tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság (EB). Idén az EB további szigorításokat vezetett be a hatóanyagok felhasználását illetően.

Fotó: szuperfarm.hu

A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szereket 2018. december 19-e után kizárólag zárt termesztő berendezésben, azaz üvegházban lehet felhasználni, és eddig az időpontig lehet szabadföldbe elvetni a kezelt magokat, például az őszi kalászosokat.

December 19. után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket – beleértve a palántákat is – tilos lesz szabadföldre kiültetni.

A szigorítás számos növényvédő szert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája ide kattintva elérhető.

Az uniós bizottság korábban arról tájékoztatott, hogy

a beporzó rovarok körében tízből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg.

A beporzás létfontosságú természeti folyamat, amelyben a rovarok játsszák a főszerepet, közülük is elsősorban a méhek és a zengőlegyek, valamint a pillangók és a lepkék, egyes bogarak és más repülő rovarok. Az Európai Unió éves mezőgazdasági termelésének jelentős, közel 15 milliárd euró (egy euró mintegy 310 forint) összértéket képviselő hányada tulajdonítható közvetlenül a beporzó rovarok teljesítményének.

Neked ajánljuk
Nem csak a klímaváltozás sújtja a hazai szőlő- és borágazatot Humánus szempontokból száműzik a hízott libamájat New Yorkból Elsőként térképezték fel a batátavírusokat hazánkban Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam