2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biológiai sokféleség és az emberi élet

A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságai kedveznek a biodiverzitásnak. Értékes haszonnövényfajtáink és állatfajaink hosszú évszázadok alatt, egyedi klimatikus, ökológiai viszonyok között alakultak ki.

Többek között erről beszélt Farkas Sándor, az agrárminisztérium miniszterhelyettese a 6. alkalommal megrendezett Nemzetközi Organikus Agrártudományi Konferencián tartott előadásában, Eisenstadtban.

Élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállatfajok és -fajták kiemelt fontosságú nemzeti örökségeink, közkincseink. A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen: biztosítja többek között az egészséges élelmiszer, a tiszta édesvíz és a tiszta levegő ökológiai alapjait

– mondta Farkas Sándor. Kiemelte: Magyarországon a biogazdálkodáshoz, valamint a biogazdálkodás alapvető céljainak megvalósulásához jelentős segítséget nyújt hazánk génmegőrzési stratégiája, valamint GMO-mentes politikánk.

Fotók: magyarmezogazdasag.hu

A kormány számára a Kárpát-medencében elérhető genetikai erőforrásaink felkutatása, begyűjtése, megőrzése, fenntartása és felhasználása fontos élelmezés- és élelmiszer-biztonsági stratégiai kérdés.

Hazánk a világon elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát.

Magyarországon kiemelt kormányzati szándék a génmegőrzési tevékenység. A cél egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, a fajtát érő bármi betegség, természeti katasztrófa esetén, vagy egyszerűen a fajta feljavítására szolgáló génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll.

Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, és szilárd meggyőződésünk, hogy ebben rejlik a jövő: a természeti értékeinkre tekintettel lévő, kímélő mezőgazdálkodásban, amely jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő

– hangsúlyozta Farkas Sándor. Ezt a politikát alapozza meg Magyarország GMO-mentes stratégiája, amely alkotmányos védelmet is kapott.

Hazánkban géntechnológiával módosított növény nem termeszthető, és a vetőmagok és szaporítóanyagok génmódosítottanyag-tartalmának szigorú vizsgálatával garantáljuk a hazai mezőgazdaságból származó növényi alapanyagok GMO-mentességét – tette hozzá.

A GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítása érdekében Magyarországon a kormány megteremtette a GMO-mentes jelölés jogszabályi alapjait, emellett a minisztérium bevezetett egy tanúsító védjegyrendszert is, amely fokozott biztonságot jelent a fogyasztóknak és az előállítóknak egyaránt.

A döntéshozók felelősségének nevezte Farkas Sándor, hogy

a gazdálkodók számára továbbadják a GMO-mentes termeléssel kapcsolatos tudást, tapasztalatokat, valamint azt, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat: a mezőgazdaság képes biztonságos beltartalmú, a legtisztább körülmények közötti termelésre.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam