2018. december 19., Viola
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól állunk a természeti erőforrásokkal, de egyenetlen a mezőgazdasági termelésünk

Magyarország a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló Globális Élelmiszer-biztonsági Index rangsorában. A természeti erőforrások, az élelmiszer-biztonságot garantáló programok létrehozása, a gazdálkodók számára könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek, és a táplálkozásra vonatkozó magas követelmények tekintetében jók vagyunk, viszont egyenetlen a mezőgazdasági termelésünk. 

A Corteva Agriscience támogatásával készült jelentés, a 2018-as Globális Élelmiszer-biztonsági Index (GFSI) abban segít, hogy megértsük az élelmiszerek elérhetőségével, minőségével kapcsolatos problémák kiváltó okait. A GFSI a rangsort az élelmiszerrendszerek dinamikájának, valamint

a globális környezeti változások hatásának vizsgálata alapján állapítja meg.

A GFSI az első index, amely az élelmiszer-biztonságot

  • a megfizethetőség,
  • az elérhetőség, valamint
  • a minőség

szempontjából vizsgálja 113 országban. A jelentés szerint tavaly az alacsony-közepes és az alacsony jövedelmű országok esetében volt tapasztalható a legjelentősebb javulás.

Környezeti hatások

2017-ben a GFSI egy új, Természetes erőforrás és megújuló-képesség kategóriát vezetett be,

felismerve az erőforrások megőrzésének, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak, és a fenntartható mezőgazdasági módszerek alkalmazásának szükségességét.

Az új kategóriában a jövőbeli környezeti hatások mérésére használt tényezők:

  • a hőmérséklet-változás, valamint
  • az erdőirtás, és a vízkészletek kimerítése.

Az új kategória idei bevezetésével a magasabb jövedelmű országok átlagpontja jobban zuhant, mint bármely más jövedelemszintű csoporté.

Változások az értékelésben

Az élelmiszerek elérhetősége és megfizethetősége javult 2018-ban, de különösen a szennyeződési kockázatok területén van még mit tenni.

A sötétzöld színűek a legjobb, a világosabb zöldek a jó, a még világosabb zöld színűek a mérsékelt teljesítményű országok, míg a sárgával jelöltek a fejlesztésre szorulók. Magyarország a jó kategóriába tartozik Fotó: foodsecurityindex.eiu.com

Magyarország a 72,8 pontjával a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló rangsorban.

Az élelmiszerek

  • megfizethetőségét illetően a 31.,
  • az elérhetőségükre vonatkozóan a 29.,
  • míg a minőségüket, valamint az élelmiszer-biztonságot illetően a 33. helyen állunk a globális rangsorban,

megelőzve többek között Szlovákiát (35), Romániát (38) és Oroszországot (42).

Magyarország a maximális 100 pontot érte el az alábbi területeken:

  • az élelmiszer-biztonságot garantáló programok létrehozása,
  • a gazdálkodók számára könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek, és
  • a táplálkozásra vonatkozó magas követelmények.

További érdekes mérőszámok rólunk:

  • a mezőgazdasági termelés egyenletessége tekintetében meglehetősen hátul, a 107. helyen állunk;
  • a magyar háztartások a háztartási költségek 18,2%-át fordítják élelmiszerre, míg a vizsgált országok átlaga 29,5% volt;
  • az elmúlt hat évben Magyarország fokozatosan veszített az elérhető maximális 100 pontból: 2012-ben 84, 2018-ban már csak 77 pontot ért el;
  • hazánk az európai országokat tekintve az 5. helyen áll a természeti erőforrások meglétét illetően (kitettség: 6. hely, ivóvízkészlet: 10. hely, termőföldek: 13. hely);
  • ugyanakkor az ország alkalmazkodóképességét nézve a 21. helyen állunk a 26 európai ország között.

További, Magyarországra vonatkozó információk ezen a linken érhetők el, a GFSI részletes adatai pedig itt találhatók.

Neked ajánljuk
Rekordteljesítményt érhet el idén a magyar agrárium Maradt az éhezés, veszélyben a termés globális szinten A Húsmentes hétfő globális előnyei A szmog akadályozza a napenergia térnyerését? El fog tűnni a krumpli Magyarországról a klímaváltozás miatt?
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam