2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kecskék és a kiskérődzők felválthatnák a szarvasmarhát

Az elmúlt hónapokban testközelből érezhettük, milyen az, ha megbolondul az időjárás. De mit hoz a jövő, hogyan készülhetünk, tudunk-e készülni a változásokra? A kiskérődzők metángáz-kibocsátása sokkal kisebb, mint a szarvasmarháké, ugyanakkor tej és hús előállítására éppúgy képesek.

Ismeretes, hogy a kérődzők emésztése közben igen jelentős mennyiségű metán szabadul fel, mely gáz „feketelistás”, az üvegházhatásért felelős gázok között tartják számon. A nagy testű kérődzők, mint a szarvasmarha, különösen sok metánt (és egyéb gázokat) termelnek, pont ez teszi lehetővé, hogy egyes gazdaságok fűtésre használják a „megtermelt” trágyát.

De a metán nemcsak a tárgyában, az alomban van jelen, hanem kérődzéskor, emésztéskor a bendőből távozó gázok formájában is, ami nehezebben mérhető, de ettől még jelentős mennyiségű.

A kiskérődzők egyike, a kecske Fotók: magyarmezogazdasag.hu

A kiskérődzők metángáz-kibocsátása sokkal kisebb, mint a szarvasmarháké, ugyanakkor tej és hús előállítására éppúgy képesek. Ezért

a klímaváltozással leginkább érintett és veszélyeztetett országokban kormányprogrammal segítik a gazdákat a szarvasmarháról a kiskérődzőkre (kecske és juh) való áttérésre, így csökkentve az üvegházhatás káros folyamatait.

Magyarországon egyelőre úgy tűnik, ez nem cél, de vannak a kecske (és juh) tartásának, tenyésztésének olyan vonatkozásai, az ezeket kutató és alkalmazó szakembereknek olyan megfigyelései, amelyeket érdemes itthon is megfontolni. Az, hogy milyen mérvű és merre ható változás történik klímánkban, előreláthatatlan, de hogy baj van, azt mindannyian megéreztük az elmúlt néhány évben.

Alkalmazkodóképesség

A kistestű kérődzők sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz, mint a szarvasmarhák.

A kecskék és sok juhfajta ráadásul „helyből” a szárazabb klímára lett „kitalálva”, sivatagi körülmények közé. Gondoljunk csak a manapság egyre divatosabb lógófülű fajtákra.

A kecskék a szarvasmarhák számára kedvezőnél jóval melegebb hőmérsékleti körülmények közt is megélnek, ráadásul termeléscsökkenés nélkül, ahogy a száraz és hideg időszakot is jól viselik.

Tűréshatáraik jóval tágabbak, mint a tejelő marháké.

Igazából az esőt, a hosszan tartó nedves időszakokat nem szeretik. Indiában, amely igen komolyan érintett a témában, már olyan mélységekben tart a kutatás, hogy extrém kísérleteket végeznek kecskefajtákkal, így kialakulhat egy vagy több olyan populáció, amely az extrém forró szárazságot hosszú távon, komolyabb termeléskiesés nélkül is kibírja.

Létezik egy fehérjeszerkezet, amely genetikailag teszi strapabíróvá ezt a típust – állítja Nazan-Koluman Darcan, hindi kutató állatorvos, aki egész életét a kecskéknek szenteli. Ez a protein teszi a Salem Black nevű fajtát extrém ellenállóvá, ezzel a fajtával és keresztezéseivel próbálják meg jobban hőtűrővé tenni a jövőben egyes indiai területek állatállományát.

A Salem Black kivételesen ellenálló fajta

Változó táplálékforrás

Amíg a szarvasmarha – pláne nagyüzemi körülmények között – folyamatosan jó minőségű rétiszénát, lucernát igényel(ne), a kecske elvileg jól megvan a silányabb legelőn. Igen ám, de a silányabb nem biztos, hogy tényleg az.

A parlagfüves, gyomos, elburjánzott területet csak kecskével lehet karbantartani, és ennek kaszálmánya is értékes takarmány – pedig a „normális állattenyésztő” ezt maximum felgyújtja.

A cikk a magyarmezogazdasag.hu-n folytatódik.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam