2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint egymillió méh pusztult el rovarölőtől Dél-Afrikában

A méhpusztulás a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén történt. A tömeges pusztulást a Fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. Az elhullott méhekben laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki a szert.

A BBC News értesülése szerint a mérgezés a Fokváros környéki méhészeteket érintette. A teljes kár még nem derült ki.

A Fipronil rovarirtó szertől Európában is sok millió méh pusztult el, 2013-ban tiltották be a kontinensen. Főleg az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

Fotó: sabio.org.za/P. Kruger, University of Pretoria

Tavaly emiatt tört ki a tojásbotrány, mivel számos európai országban találták meg a rovarölő nyomait a kereskedelmi forgalomba került tojásokban.

Egy helyi méhészszövetség alelnöke elmondta, hogy a térségben mintegy száz kaptárt sújtott a mérgezés, ez az érintett területen álló kaptárak 35-40 százalékát jelenti. Becslése szerint 1-1,5 millió méh pusztult el. A szakember ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a dél-afrikai teljes méhpopuláció szempontjából ez nem túl nagy veszteség, és a méztermelésre is csak kis hatással lesz.

Fokvárosban a bortermelők régóta használják a Fipronilt hangyairtásra, de most először okozhatott a rovarölő ekkora méhpusztulást. Ennek igazolására további vizsgálatok folynak.

A mérgezés nemcsak a Fokváros déli részén kaptárakban élő méheket, hanem a vadon élőket is érintette.

Neked ajánljuk
Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Egy hétig New Yorkban minden a klímáról szól
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam