2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne féljünk a gyomoktól

Ha sok az ültetvényben a gyom – vagyis a vadvirág –, akkor jobb terméshozamra számíthatnak az almatermesztők, derül ki egy svéd kutatásból. A jó hatásfokú beporzáshoz minél több vadméh, zengőlégy és más, vadon élő beporzó rovar kívánatos.

Nagyon sok ültetvényben alig van beporzandó virág, pedig sokat profitálhatnának belőle a termesztők, ha ez nem így lenne – idézi a fruchthandel.de portál Peter Hambäcket, a stockholmi egyetem professzorát. Ahogy a kutatásban részt vevő szakember elmondta:

ha jobb a beporzás hatásfoka, akkor több mag fejlődik az alma gyümölcsében, az pedig javítja a tárolhatóságot.

A jó hatásfokú beporzáshoz értelemszerűen minél több vadméh, zengőlégy és más, vadon élő beporzó rovar kívánatos. Az ő jelenlétükre hat pozitívan, ha minél több a vadon élő virágzó növény az ültetvényben.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Hozott a kutatás egy nem várt eredményt is:

a legjobb bioültetvényekben lényegesen meghaladta a hozam a kémiai növényvédelemmel kezelt ültetvények átlaghozamát.

Vagyis megdőlt az az általános nézet, hogy biotermesztésben a minőségért cserébe mindenképpen le kell mondani a nagy hozamról. A kísérlet megmutatta, hogy igenis ki lehet dolgozni olyan termesztéstechnológiákat, amelyek a környezetnek sem ártanak, és bőven lehet gyümölcsöt is szedni a fákról.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam