2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évek óta nem volt ilyen nagy a szőlőtermés

Nagyjából 550 ezer tonna szőlőtermés várható az idén, a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak. Borból is az elmúlt öt év legnagyobb mennyiségére számíthatunk.

Az utóbbi évek legnagyobb szőlőtermésére, 62 ezer hektár termőterületről 550 ezer tonnára, és rekordmennyiségű, 3,8 millió hektoliter borra számít az Agrárminisztérium idén.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten, a X. Márton-napi újborünnepen azt mondta: a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak, ami ellensúlyozhatja az alacsonyabb szőlőárakat. A beszámolók alapján hosszabb távú felvásárlási szerződéssel biztonságosabban értékesíthető a termés.

Az idei bortermés az EU-ban is kiemelkedő, a tavalyit 22,1 százalékkal meghaladó mennyiség várható, ami az elmúlt öt évben a legnagyobb.

Fotó: szuperfarm.hu

A magyar borkivitel évről-évre bővül, 2011 óta 613 ezerről 984 ezer hektoliterre nőtt, a behozatal pedig 790 ezerről 195 ezer hektoliterre csökkent.

A szőlészeti és borászati tevékenységet a kormány több jogcímen támogatja, többek között a Szőlő-bor nemzeti támogatási program, valamint a Vidékfejlesztési program borászatiüzem-korszerűsítési, újszőlő-telepítési és értéknöveléssel kapcsolatos beruházási fejezete keretében.

A minisztérium a jól pozicionált közösségi márkák megteremtésére és az adminisztratív terhek további csökkentésére törekszik, a külpiacokon értéknövekedést szeretne elérni, a 2020 utáni uniós agrárpolitikában pedig határozottan képviseli a magyar érdekeket.

Neked ajánljuk
Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal) A napelemek enyhet adó árnyéka a termőföldeken Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam