Alma, a természet oltalma
Bár almatermesztő ország vagyunk, s héjától a magjáig minden része hasznos ennek a gyümölcsnek, mégsem becsüljük meg és fogyasztjuk eléggé. Aki viszont a több száz, az egészségre jótékony hatással lévő összetevőben, többféle vitaminban és ásványi anyagban bővelkedő almából naponta fogyaszt, arra igaz lesz a mondás: „Naponta egy alma az orvost távol tartja”.
Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indította el almafogyasztást ösztönző kampányát az almát évek óta népszerűsítő Agrármarketing Centrum (AMC). Vidéki nagyvárosokban almapiaccal és kóstoltatással egybekötött módon támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.
A békéscsabai kampányállomáson Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója többek között kiemelte, hogy
- az alma fogyaszthatósága nem idényszerű, elérhetősége nem szezonális, és kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen, viszonylag olcsón megvehető;
- ráadásul a többi gyümölcshöz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, érdemes tudatosan a rendszeres almavásárlás, almafogyasztás mellett dönteni.

Az almában több száz – az egészséget pozitívan befolyásoló – összetevő található, és a héjától az alma magjáig minden alkotórésze hasznos, ezért az értékei alapján, mint a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsöt, csecsemőkortól az időskorig érdemes fogyasztanunk.
A téli időszakban napi 1-3 almát kellene megennünk, hiszen magas vitamin- (B1, B2, B6, C és E) és ásványianyag- (kálium, bór, cink, mangán, fluor, jód és a szelén) tartalma miatt okkal ismételgetett bölcsesség az, hogy: „naponta egy alma az orvost távol tartja”.
A rendszeres almafogyasztás
- immunstimuláló hatású;
- segíti a szellemi frissességet;
- mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását, a szívpanaszokat, a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az agyvérzés esélyeit;
- antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését;
- normalizálja a pajzsmirigy működését;
- méregtelenít;
- csökkenti a koleszterin felszívódását;
- harmonizálja az emésztést;
- kedvezően hat a cukorbetegekre is.
15 ezer almafajta van, sokszínűségük nem ismer határokat, számtalan termék készül a különféle almafajtákból. Az almabor- (cider), az almasör- és az almapálinka-készítményeknél az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, amelyek a nyers gyümölcsben eredetileg még nem voltak jelen.
A legnépszerűbb almák mellett Magyarországon vannak új, innovatív fejlesztések is, amelyek
rendkívül ellenálló, rezisztens almafajtaként a környezetet kevésbé terhelő gyümölcstermelést tesznek lehetővé, ezért még ökológiai szempontból is indokolt annak ösztönzése, hogy a hazánkban élők is minél többet fogyasszanak az almából és az almás termékekből
– nyilatkozta az AMC ügyvezető igazgatója.