2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alma, a természet oltalma

Bár almatermesztő ország vagyunk, s héjától a magjáig minden része hasznos ennek a gyümölcsnek, mégsem becsüljük meg és fogyasztjuk eléggé. Aki viszont a több száz, az egészségre jótékony hatással lévő összetevőben, többféle vitaminban és ásványi anyagban bővelkedő almából naponta fogyaszt, arra igaz lesz a mondás: „Naponta egy alma az orvost távol tartja”.

Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indította el almafogyasztást ösztönző kampányát az almát évek óta népszerűsítő Agrármarketing Centrum (AMC). Vidéki nagyvárosokban almapiaccal és kóstoltatással egybekötött módon támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

A békéscsabai kampányállomáson Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója többek között kiemelte, hogy

 • az alma fogyaszthatósága nem idényszerű, elérhetősége nem szezonális, és kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen, viszonylag olcsón megvehető;
 • ráadásul a többi gyümölcshöz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama, érdemes tudatosan a rendszeres almavásárlás, almafogyasztás mellett dönteni.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Az almában több száz – az egészséget pozitívan befolyásoló – összetevő található, és a héjától az alma magjáig minden alkotórésze hasznos, ezért az értékei alapján, mint a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsöt, csecsemőkortól az időskorig érdemes fogyasztanunk.

A téli időszakban napi 1-3 almát kellene megennünk, hiszen magas vitamin- (B1, B2, B6, C és E) és ásványianyag- (kálium, bór, cink, mangán, fluor, jód és a szelén) tartalma miatt okkal ismételgetett bölcsesség az, hogy: „naponta egy alma az orvost távol tartja”.

A rendszeres almafogyasztás

 • immunstimuláló hatású;
 • segíti a szellemi frissességet;
 • mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását, a szívpanaszokat, a rosszindulatú daganatos megbetegedések és az agyvérzés esélyeit;
 • antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését;
 • normalizálja a pajzsmirigy működését;
 • méregtelenít;
 • csökkenti a koleszterin felszívódását;
 • harmonizálja az emésztést;
 • kedvezően hat a cukorbetegekre is.

15 ezer almafajta van, sokszínűségük nem ismer határokat, számtalan termék készül a különféle almafajtákból. Az almabor- (cider), az almasör- és az almapálinka-készítményeknél az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, amelyek a nyers gyümölcsben eredetileg még nem voltak jelen.

A legnépszerűbb almák mellett Magyarországon vannak új, innovatív fejlesztések is, amelyek

rendkívül ellenálló, rezisztens almafajtaként a környezetet kevésbé terhelő gyümölcstermelést tesznek lehetővé, ezért még ökológiai szempontból is indokolt annak ösztönzése, hogy a hazánkban élők is minél többet fogyasszanak az almából és az almás termékekből

– nyilatkozta az AMC ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Az eperrel kezdődnek a szedd magad akciók Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam