2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: francia pezsgőgyártók Dél-Angliában vásárolnak szőlészeteket

Egy angol borászat habzóbora nyerte a fődíjat idén az International Wine Challenge versenyen a gyöngyöző italok kategóriájában. Az angol borászok a klímaváltozásnak örülnek, de attól tartanak, hogy a Brexit miatt elveszíthetik az igen olcsó kelet-európai idénymunkásokat.

A dél-angliai Nyietimber szőlészetben harminc éve ültették el az első tőkéket, ott készült az a sparkling wine, amely lekörözte a legendás francia Champagne-t.

Egy angol természettudós szerint Dél-Angliában már ugyanolyan a klíma, mint amilyen száz éve volt a francia pezsgő őshazájában, Champagne régióban.

A brit meteorológiai intézet előrejelzései szerint a felmelegedés erősödni fog, és egyre kevesebb lesz a csapadék a korábban a ködről és az esőről híres Angliában.

Fotó: daily.sevenfifty.com/Nyietimber

Az egyik vezető francia pezsgőgyártó cég, a Vranken-Pommery már régóta felfedezte ezt a változást, és folyamatosan vásárol fel szőlőtermelésre alkalmas földeket Angliában, nemrég pedig egy másik francia pezsgőóriás, a Taittinger is hasonló tranzakciókba kezdett. Tudományos elemzések szerint a következő évtizedekben 35 ezer hektárnyi terület válik alkalmassá szőlő és bor termelésére Angliában, sőt Walesben is.

Az angol borászok a klímaváltozásnak köszönhetően bíznak a jövőben, de tartanak a Brexittől, lévén, hogy elveszíthetik a brit szőlészetekben fillérekért dolgozó kelet-európai, szüretelés idejére alkalmazott idénymunkásokat.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis? Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit Egyszerre két óriáspanda-ikerpár is született a kínai különleges pandabázison
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam