2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nehéz helyzetben vannak a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint az idei, szokatlanul nagy forróság miatt az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett. A szálas és tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, ami nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Gabonából országosan összesen 35,6 millió tonna termésre számítanak.
Búzából 22,7, őszi árpából 18,1, rozsból 22,6, tritikáléból 19,2, zabból pedig 24,8 százalékkal termett kevesebb, mint 2017-ben.

2018. július 27-én 39 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála egy almafa mellett az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szemeskukorica terméskiesése elérheti a 48,8 százalékot, ez utóbbi különösen katasztrofálisnak tűnik. Repcéből az idén összesen 3,3 millió tonnát takarítottak be az előző évi 4,3 millió tonnával szemben. 2013 és 2017 között éves átlagban 47,9 millió tonna gabonát és repcét állított elő a német mezőgazdaság, ehhez képest az idén 12,3 millió tonnával kevesebb termett.

Voltak olyan régiók az országban, ahol 50–70 százalékos volt a terméskiesés, ami a nagy szárazsággal és a szokatlanul forró nyárral hozható összefüggésbe.
A német gazdák a gabonához hasonlóan rosszabb termésre számítanak a burgonya és a cukorrépa esetében is.

A cikk, valamint a témában készült további írások a Magyar Mezőgazdaság 2018/50. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Az ínyencek veszik a mangalicát Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam