2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

El fog tűnni a krumpli Magyarországról a klímaváltozás miatt?

Az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a krumpli Magyarországon. Tíz éve van az emberiségnek arra, hogy a Föld klímájának védelme érdekében hathatós intézkedések történjenek. Erről beszélt Ürge-Vorsatz Diana klímakutató az InfoRádióban a katowicei klímacsúcs eredményei kapcsán.

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató szerint történelmi lépést tettek az államok a katowicei ENSZ-klímacsúcson a múlt héten. Most már nemcsak a cél van meg, és az, hogy hová kell eljutnunk, hanem az is, hogy min keresztül.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Csalódott viszont amiatt, hogy a nagy világpolitikai cél, vagyis a Föld legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésének engedése nincsen arányban azzal, amit az országok egyenként vállaltak, vagyis a párizsi célok sem elegendőek a 2 fok tartásához.

Ugyanakkor amiben most megállapodtak: a kibocsátások mérésében, az adatok jelentési rendjében és ellenőrzésében,
nagyon nagy eredmény, és előrelépés, hogy sikerült ilyen szigorral eljárni a részletekben.

Rengeteg múlik a következő pár éven. Nagyjából 10 évünk van arra, hogy nagyon jelentős változások történjenek. 2030-ra majdnem a felére kell csökkennie a kibocsátásnak ahhoz, hogy viszonylag élhetőbb bolygón lakjunk, akár már néhány évtized múlva is. A klímakutató szerint akár az ő időskori életét is megrövidítheti 5-10 évvel egy-egy keményebb, várható hőhullám.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy

ma Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a krumpli sem fog megteremni nálunk.

„A gazdaság alapjairól van szó, nem a távoli jegesmacikról” – mondta a klímakutató annak kapcsán, hogy szerinte a politikusok egyre nagyobb felelősséget mutatnak, aminek az is az oka lehet, hogy egy-egy ország 10-20 százalékát „elviszi” egy szélsőséges időjárási esemény.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam