2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: felrobbantak a zöldségárak

A tavalyi rendkívüli meleg miatt a legkeresettebb zöldségek ára közel másfélszeresére emelkedett. A terméktanács szerint legközelebb májusban, a friss kínálattal csökkennek az árak, később pedig csak akkor, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges időjárás – számolt be az RTL híradója.

A riportban elhangzott, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Az április különösen forró és száraz volt, de az év többi hónapjában is a megszokottnál jóval magasabb volt a hőmérséklet. Kevesebb volt a csapadék is, októberben negatív rekordot állított be a Duna vízszintje.

A szélsőséges időjárási körülmények következtében a megszokottnál sokkal kevesebb zöldség termett idehaza, emiatt a terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon.

Búzából az átlagosnál 10 százalékkal kevesebbet takarítottak be, ami jelentősen megemelte a kenyér árát. A késői krumpli 44, a vöröshagyma 48, a fejes káposzta pedig 53 százalékkal drágult.

Zöldségek a tavaly megnyílt XI. kerületi Reál Alfa szupermarketben. A Reál üzlethálózat kínálatában egyre több a magyar termelőktől származó, jó minőségű termék
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Aszály tekintetében Európa egyes területein még a magyarországinál is rosszabb volt a helyzet. Hagymából és gyökérzöldségfélékből Európa-szerte 25-30 százalékkal kevesebb termett, ami mindenhol meglátszik a fogyasztói árakban.

A sárgarépa, káposzta és hagymafélék ára legkorábban május elejétől mérséklődhet, amikor megérkezik a friss kínálat.

Persze a csökkenéshez az is kell, hogy az időjárás kevésbé szélsőségesen alakuljon, mint tavaly.

A kilátásoknak nem kedvez, hogy a valaha mért tíz legforróbb évből nyolcat az elmúlt két évtizedben mérték a meteorológusok Magyarországon. Ráadásul tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett az ország, vagyis úgy tűnik, fokozottan ki vagyunk téve a klímaváltozás negatív hatásainak.

Neked ajánljuk
Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszereink hátrányos megkülönböztetése ellen 7 mezőgazdasági ágazat miatt irtják leginkább az erdőket Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Segítséget nyújtanak a regisztrációban Mezőtúron
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam