2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Döntésünk mögött a tudás álljon

Nemzetközi kutatásban vizsgálták a genetikailag módosított alapanyagokból készült élelmiszerekkel kapcsolatos tudás szintjét, és az ilyen ételekkel szemben kialakult tiltakozás összefüggéseit. Kiderült, hogy a génmódosítást ellenzők keveset tudnak arról, amit elleneznek. A klímaváltozás kérdéséhez más szemszögből állnak hozzá.

A phys.org tudományos honlapon megjelent cikk szerint minél hevesebben ellenezte valaki a génmódosított élelmiszereket, annál rosszabbul végzett az azokról szóló felméréseken. Az eredmény megegyezik a szélsőséges gondolkodással kapcsolatos korábbi pszichológiai kutatásokéval.

A jelenség egyik következménye, hogy akik a legkevesebb tudományos ismerettel rendelkeznek a genetikailag módosított alapanyagokról, azok nem is kívánnak változtatni ezen, nem nyitottak az új tudásra. A génterápiát a szaktudás nélkül rendelkező emberek utasítják el a leginkább.

A klímaváltozás esetében nem érvényesült ez a minta. Ott a tudásnál sokkal meghatározóbb, hogy a megkérdezett által támogatott pártnak vagy politikai csoportnak mi a véleménye a felmelegedésről.

Neked ajánljuk
Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam