2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján

Akár 60 százalékkal is csökkentené a túlszaporodott magyarországi nagyvadállományt a kormány a Tájegységi Vadgazdálkodási Terv alapján a következő 5-7 évben. Szakemberek szerint a klímaváltozás is oka a túlszaporodott vadállománynak Európában.

A kamara és az Agrárminisztérium egységes erdei és mezőgazdasági vadkárfelmérő-rendszert dolgozott ki, mintegy 21 haszonnövényre vonatkozóan. Korábban többször előfordult, hogy az egymástól független kárszakértők tízszeres különbséggel állapítottak meg kártérítési összeget. Az egységes rendszertől a korábbinál pontosabb adatokat várnak a szakemberek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kecskeméti erdő- és vadgazdálkodási fórumán – amely a hónap elején indult sorozat újabb eseménye volt – elhangzott: az új szabályozás célja, hogy a mostaninál kevesebb vadkárt kelljen elviselniük a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, ugyanakkor a vadkárfelmérések egységesek és pártatlanok legyenek a jövőben.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

„A vadkárokkal szorosan összefügg a vadállománynak a szabályozása. Az újonnan életbe lépő üzemterveknek fontos előírása az, hogy a különböző vadászatra jogosultak esetében az elkövetkező 5-7 évben milyen nagyságú állománycsökkentést kell elérni annak érdekében, hogy például a vadkárkonfliktusok csökkenjenek” – nyilatkozta Csányi Sándor, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet főigazgatója.

A Tájegységi Vadgazdálkodási Terv negyven, ötven, de akár hatvan százalékkal is csökkentené a nagyvadak számát a következő 5-7 évben.

Máté András gazdálkodó egyetért azzal, hogy drasztikus létszámcsökkentésre van szükség a túlszaporodott vadállományban, ám azt javasolja hogy újra kellene gondolni a szabályozást, mert a vadgazdálkodók nem igazán tudják teljesíteni a jogszabályi előírásokat a vadlétszámok vonatkozásában.

A szakemberek szerint a klímaváltozás, a csökkenő emberi jelenlét a mezőgazdaságban, és a vadászok növekvő átlagéletkora miatt is nőtt az elmúlt évtizedekben a nagyvadak száma Európában.

Magyarországon 2009-ben alig több mint 1,5 milliárd forint volt a megtérített vadkár összege, tavaly ez a szám meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam