2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több tízmilliárd öntözésre

További tízmilliárdokat különített el a kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. Többek között öntözési ügynökség jön létre, csatornaszakaszokat és vízilétesítményeket mérnek fel, és vízgazdálkodási programok, valamint ösztöndíjak indulnak el. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a napokban jelent meg az öntözési célt szolgáló feladatok és fejlesztések végrehajtásához szükséges többletforrás biztosításáról szóló kormányhatározat.

Öntözőberendezés egy vetőmagtermesztés céljából létesített hibridkukorica-földön a Baranya megyei Beremend közelében
Fotó: MTI/Sóki Tamás
  • Félmilliárd forint többletforrásból jöhet létre az öntözési ügynökség, valamint az öntözési ügynökségre vonatkozó, és az önkéntes termelői öntözési közösségek működését segítő részletes szakmai koncepció megalkotása.
  • Csaknem 34 milliárd forint jut az eredményes működést támogató infrastrukturális, eszköz- és humánerőforrás-hiány feloldására.
  • 600 millió forintból az állami főművek és a mezőgazdasági földterületek között elhelyezkedő helyi érdekeltségű közcélú vízilétesítményeket mérik fel.
  • További feladat az állami tulajdonban lévő, öntözési célra felhasználható vízgazdálkodási rendszerek közé beékelődő, nem állami tulajdonú csatornaszakaszok felmérése.
  • Az aszálykár-elhárítási rendszernek a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerbe önálló pillérként való beépítési lehetőségét is megvizsgálják.
  • Mintegy 300 millió forint többletforrás jut Szarvason az öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központ kialakítása lehetőségének megvizsgálására, a Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködésében.
  • Jut forrás a közép- és a felsőfokú képzéshez kapcsolódó mezőgazdasági vízgazdálkodási képzési és ösztöndíjas program kidolgozására, valamint a talaj- és vízgazdálkodási kutatási és innovációs tématerület Innovációs és Kutatási Alapból való támogathatóságának megvizsgálásra.

A 2017 végén megjelent, az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat a többi között előírta öntözési kataszter készítését. Ennek részeként a kamara a felszíni vízzel jelenleg kielégíthető területen végzett vízigényfelmérést, amely során a gazdálkodók csaknem 300 ezer hektár öntözésére jeleztek új igényt.

Ehhez kapcsolódva 2018 őszén jelent meg a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztéséről szóló kormányhatározat, 17 milliárd forint éves kerettel a 2020-2030 közötti időszakra. Ez elsősorban a vízkeresleti oldal fejlesztését biztosítja, egyebek mellett csaknem száz beruházás előirányzásával, valamint további feladatok meghatározásával.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Írd alá most! Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Egyre több az öntözési közösség Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam