2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Banántermesztés Dél-Koreában – fantasztikus vagy rémisztő?

Az éghajlatváltozás hamarosan banán-, maracuja- és mangótermesztő-mennyországgá változtathatja a dél-koreai földeket. Banánt már eddig is sikeresen termeltek az ország déli részén fekvő, szubtrópusi éghajlatú Csedzsu-szigeten, de más helyekről is sikerekről számoltak be dél-koreai gazdák.

Az ország délkeleti részén tevékenykedő mezőgazdasági termelők tavaly „zökkenőmentesen ültettek”, március közepén várható a gyümölcs betakarítása, a délnyugati Taean megyei társaik pedig már februári szüretelésben reménykednek.

Mindkét régió szakértői szerint a közös tényező a globális felmelegedés. Bár évek óta kísérleteznek üvegházakban banán és egyéb gyümölcsök termesztésével, múlt ősz óta határozott változásokat észleltek.

Dél-koreai banán Forrás: Twitter

A Pohangi Mezőgazdasági Technológiai Központ úgy véli, hogy a banántermesztés jelentősen megnövelheti az ottani gazdálkodók jövedelmét, lévén a gyümölcs értékesítéséből befolyó összeg messze meghaladja azt, amit a rizs termelésével lehet keresni.

A gazdák a bőséges termés mellett arra számítanak, hogy a termények minősége is magas lesz, mivel az idei gyümölcsöknek jóval magasabb a cukortartalma, mint az importált banánoké. Egy-egy fáról körülbelül 50 kg gyümölcsöt várnak, szemben a szokásos 30-35 kg-os átlaggal, mely szerencsét a „taeani bőséges napsütésnek” tulajdonítják.

Dél-Korea más régiói is úgy látják, hogy szükség van az éghajlatváltozás elfogadására, mivel az ország szubtrópusi besorolású területeinek aránya drasztikusan növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben:

a 2020-ban várható 10,1 százalékról 2060-ra 26,6 százalékra emelkedik, 2080-ra pedig ez az arány várhatóan 62,3 százalékra rúg majd.

A délnyugati Haenam megye mezőgazdasági fejlesztési ügynöksége éppen ezért már két éve kísérletezik a banán-, mangó-, sőt kávétermesztéssel, mondván, hogy

„miért ne lehetne előnyt kovácsolni egy alapvetően rossz dologból?”.

Dél-Korea szubtrópusi kilátásai – legyenek bármennyire előnyösek is a gazdálkodók számára – nem győztek meg mindenkit. Mint azt egy népszerű blogger, T.K meg is jegyezte egy bejegyzésében:

nem tudja eldönteni, hogy az új fejlemény „fantasztikus vagy rémisztő”.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam