Magyarország nem enged a GMO-mentességből
Világszínvonalú búzakeményítő üzemet adtak át Visontán, ahol évi 250 ezer tonna GMO-mentes búzát fognak feldolgozni környezetbarát technológiával, hulladékmentesen.
A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. hétfőn átadott visontai búzakeményítő üzemét, amellyel egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás hazánkban.
Az új üzemben évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fognak feldolgozni, egy jó termésű évben a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel – mutatott rá Orbán Viktor, mint ahogy arra is, hogy a cél az, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.
Magyarország „egy tapodtat sem enged” a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent
– mondta Orbán Viktor, aki azt is kiemelte, hogy az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti. A visontai beruházással is az a cél, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, s utána ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Az üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák.
A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig.