2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymilliónál is több alírást gyűjtöttek Bajorországban a rovarpusztulás feltartóztatásáért

A „Fajok sokfélesége népi kezdeményezés – Mentsétek meg a méheket!” elnevezésű akciót a szigorúbb környezetvédelmi törvényt követelő Zöldek indították el. A legutóbbi adatok szerint a bajorországi rovarállomány 75 százalékkal csökkent 1989 óta, aminek továbbgyűrűző hatásai is katasztrofálisak: a mezei madarak 65 százaléka kipusztult, és 10 kétéltűfajt a kihalás fenyeget.

A Münchner Merkur beszámolója szerint kedd délelőttig 1 040 683 bajorországi választópolgár aláírását gyűjtötték össze a népi kezdeményezés szervezői, vállalkozásuk így sikerrel járt.

A szabályok szerint a német tartományban élő választópolgárok legkevesebb 10 százalékának – mintegy 950 ezer fő – támogatása szükséges egy népi kezdeményezéshez. Az aláírásokat két hét alatt kell összegyűjteni, a rovarfajvédelmi népi kezdeményezés esetében február 13. a határidő.

Müncheni aláírásgyűjtők „Mentsétek meg a méheket!” táblával Fotó: zsz.ch/pd

Amennyiben az aláírásokat hitelesítik, a tartományi törvényhozásnak (Landtag) napirendre kell vennie a kezdeményezést szervező alkalmi szövetség, köztük az ellenzéki Zöldek által készített jogszabálytervezetet, amely

az eddiginél szigorúbb környezetvédelmi előírásokat tartalmaz, rendelkezik például a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról.

A szervezők azzal érvelnek, hogy elkerülhetetlen az ökológiai fenntarthatóságot szolgáló szigorítások sora, mert rohamos a rovarpusztulás Bajorországban. A tartományi környezetvédelmi szövetség (BUND Naturschutz in Bayern) adatai szerint az állomány 75 százalékkal csökkent 1989 óta, aminek továbbgyűrűző hatásai is katasztrofálisak, ezt jelzi, hogy a mezei madarak 65 százaléka kipusztult, és a Bajorországban honos 19 kétéltűfaj közül tízet a kihalás veszélyeztet.

Mindez azt jelenti, hogy „a dinoszauruszok eltűnése óta a legnagyobb szabású fajtakipusztulás” sújtja a természeti környezetet.

Ha a Landtag nem fogadja el változtatás nélkül a környezetvédelmi törvényt módosító javaslatot, ügydöntő népszavazást kell tartani. Ebben az esetben a tartományi parlament egy alternatív javaslatot is a szavazópolgárok elé terjeszthet.

Az akció egyik plakátja Fotó: newslichter.de

A népi kezdeményezés eredményessége nyomás alá helyezi a Keresztényszociális Unió (CSU) vezette kormánykoalíciót, amelynek

egyensúlyt kell teremtenie a természetvédők törekvései és a mezőgazdasági gazdálkodók érdekei között.

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU elnöke az aláírásgyűjtés sikerére reagálva közölte, hogy február 19-re összehív egy úgynevezett kerekasztal-tanácskozást, amelyen nyíltan és a pártpolitikai hovatartozáson felülemelkedve lehet tárgyalni a megoldásokról. Hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél a társadalmi egyetértés, és a környezetet nem a gazdálkodókkal szemben, hanem velük együtt kell védeni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam