2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40 százalékát az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

A világ biotermék-fogyasztásának 90 százaléka az észak-amerikai kontinensen és Európában van. Az élen egyértelműen az USA áll 46 százalékkal. A következők:  Németország 11, Franciaország 8, Kína, Kanada 4, Olaszország, Nagy-Britannia és Svájc 3-3, illetve Svédország és Japán 2-2 százalékkal.

A földkerekségen közel 57,8 millió hektár a biológiai termesztésbe vont mezőgazdasági területek felülete, amely mintegy 1,2 százaléka a világ összes mezőgazdasági területének.

Fotó: flickr.com

Az EU-ban ennél magasabb a biotermesztésben érintett területek arány: 2017-ben elérték a 28 tagország mezőgazdasági művelés alatt álló területeinek 6,2 százalékát, ami közel 12 millió hektárt jelent.

A világon több mint 2,4 millió, az EU-ban pedig közel 300 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2016-ban végzett felmérések alapján.

A világ bioszőlő-termesztésében Európa 87 százalékkal áll az élen, amely az EU teljes szőlőtermő-felületének 9 százaléka. Az EU bio-szőlőültetvényeinek 90 százaléka  Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban van, folyamatosan növekvő területeken.

Magyarországon 2016-ban 1637 hektár bio-szőlőültetvényt tartottak nyilván, amely a teljes szőlőterület 2,5 százaléka, de nálunk is növekvő tendencia figyelhető meg a biotermesztésre átállt szőlőterületek tekintetében:

hazánkban egy év alatt 25 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásba vont ültetvények felülete (2015-ben még 1325 ha volt), amihez nagyban hozzájárult az ökológiai termesztést elősegítő vidékfejlesztési támogatás.

A világ többi szőlőtermelő országa közül az USA-ban inkább stabilizálódott a helyzet, Kínában, Chilében és Argentínában pedig csak kismértékben nőttek a biotermesztésbe vont szőlőfelületek. Ugyanakkor ezekben az országokban igen alacsony a biotermelésbe vont szőlőterületek aránya (1,5-2 százalék). Új-Zélandon a szőlőterület 5,4 százaléka, mintegy 2000 hektár érintett biotermeléssel.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam