2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszertermelés problémái

Rohamosan fogyó erdők és füves puszták, eltűnő növény- és állatfajok, csökkenő talajdiverzitás és sok hasonló ok van felsorolva a FAO azon dermesztő jelentésében, mely szerint az élővilág sokszínűségűnek gyors és drasztikus csökkenése miatt összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást.

Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentésének egyes részletei külön-külön eddig is ismertek voltak, egyben azonban még súlyosabb a kép. A The Guardianban megjelent írás kiemeli: a szervezet szerint az utóbbi 20 évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé.

  • Drasztikusan csökkent a talaj biodiverzitása.
  • Egyre fogynak az erdők, a füves puszták.
  • Eltűnőben vannak a korallok, a mangrovék, a tengeri növények.
  • Csökken a termesztett növények és tenyésztett állatok sokszínűsége.
  • A tengerek halászati zónáinak harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás.
  • Az emberi élelmiszerellátásban oly fontos rovarok száma is rohamosan csökken.
  • Fogyatkozóban vannak a növényi kártevőket evő madarak.
  • Csökken a vizet tisztító mangroveerdők területe.
  • A növényfajok 63, a madarak 11, a gombák és halak 5-5 százaléka a kihalás felé halad.
  • A növények beporzását a rovarok mellett végző gerincesfajok 17 százalékánál csökken a példányszám.
Fotó: pixabay.com

Amennyiben ezek a fajok eltűnnek, a folyamatot lehetetlen lesz visszafordítani, és az egész bolygó élővilága meg fogja érezni a következményeket.

Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint az emberi élelmiszerellátás alapjai vannak veszélyben. Ennek oka

  • az emberi vegyszerhasználat,
  • az ipari mezőgazdaság okozta talajromlás,
  • az erdőirtás,
  • a beépítés,
  • a vízbázisok túlhasználata,
  • a környezetszennyezés,
  • az invazív fajok terjedése,
  • a klímaváltozás.

A főigazgató szerint sokan nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, hiszen az emberiség soha nem termelt még ilyen nagy mennyiségű élelmiszert, mint most, a boltok tele vannak étellel (még ha néhol már drágulnak is az alapanyagok), a kínálat azonban globálisan nézve egyre egyhangúbb.

A termesztett növények kétharmadát mindössze 9 növényfaj teszi ki: a cukornád, a kukorica, a rizs, a búza, a burgonya, a szójabab, az olajpálma, a cukorrépa és a manióka.

Közben a többi 6000 termesztett növényfajból egyre kevesebbet termelünk, és egyre drágábbak is ezek a növények, holott az emberi étkezésben is fontos szerepe lenne a változatosságnak.

Az, hogy egyre kevesebb növényből termelünk nagyon sokat, és ezeket az alapanyagokat használjuk rengeteg élelmiszer előállítására, egyre sebezhetőbbé teszi az élelmiszerellátást.

Ha például megjelenne valamilyen hatékony kártevő, ami veszélyes a szójababra, amelynek a takarmányozásban van szerepe, akkor kevesebb hús és sajt lesz, ami globális élelmiszerhiányt okozhat.

Az egész Földre nézve most hasonló a helyzet, mint az 1800-as években volt Írországban, ahol épp az okozott éhínséget, hogy a sziget élelmiszerellátása elsősorban a krumplitól függött, és nem volt másik megoldás.

A jelentés üdvözölte, hogy bizonyos területeken szemléletváltás figyelhető meg, de az még mindig nem elég gyors és erőteljes ahhoz, hogy érdemben változtasson az irányultságon.

Neked ajánljuk
Csökken a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma Tejtermelés Magyarországon, 2003-2017 Borsos Béla: Termő televény Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam