2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszertermelés problémái

Rohamosan fogyó erdők és füves puszták, eltűnő növény- és állatfajok, csökkenő talajdiverzitás és sok hasonló ok van felsorolva a FAO azon dermesztő jelentésében, mely szerint az élővilág sokszínűségűnek gyors és drasztikus csökkenése miatt összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást.

Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentésének egyes részletei külön-külön eddig is ismertek voltak, egyben azonban még súlyosabb a kép. A The Guardianban megjelent írás kiemeli: a szervezet szerint az utóbbi 20 évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé.

  • Drasztikusan csökkent a talaj biodiverzitása.
  • Egyre fogynak az erdők, a füves puszták.
  • Eltűnőben vannak a korallok, a mangrovék, a tengeri növények.
  • Csökken a termesztett növények és tenyésztett állatok sokszínűsége.
  • A tengerek halászati zónáinak harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás.
  • Az emberi élelmiszerellátásban oly fontos rovarok száma is rohamosan csökken.
  • Fogyatkozóban vannak a növényi kártevőket evő madarak.
  • Csökken a vizet tisztító mangroveerdők területe.
  • A növényfajok 63, a madarak 11, a gombák és halak 5-5 százaléka a kihalás felé halad.
  • A növények beporzását a rovarok mellett végző gerincesfajok 17 százalékánál csökken a példányszám.
Fotó: pixabay.com

Amennyiben ezek a fajok eltűnnek, a folyamatot lehetetlen lesz visszafordítani, és az egész bolygó élővilága meg fogja érezni a következményeket.

Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint az emberi élelmiszerellátás alapjai vannak veszélyben. Ennek oka

  • az emberi vegyszerhasználat,
  • az ipari mezőgazdaság okozta talajromlás,
  • az erdőirtás,
  • a beépítés,
  • a vízbázisok túlhasználata,
  • a környezetszennyezés,
  • az invazív fajok terjedése,
  • a klímaváltozás.

A főigazgató szerint sokan nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, hiszen az emberiség soha nem termelt még ilyen nagy mennyiségű élelmiszert, mint most, a boltok tele vannak étellel (még ha néhol már drágulnak is az alapanyagok), a kínálat azonban globálisan nézve egyre egyhangúbb.

A termesztett növények kétharmadát mindössze 9 növényfaj teszi ki: a cukornád, a kukorica, a rizs, a búza, a burgonya, a szójabab, az olajpálma, a cukorrépa és a manióka.

Közben a többi 6000 termesztett növényfajból egyre kevesebbet termelünk, és egyre drágábbak is ezek a növények, holott az emberi étkezésben is fontos szerepe lenne a változatosságnak.

Az, hogy egyre kevesebb növényből termelünk nagyon sokat, és ezeket az alapanyagokat használjuk rengeteg élelmiszer előállítására, egyre sebezhetőbbé teszi az élelmiszerellátást.

Ha például megjelenne valamilyen hatékony kártevő, ami veszélyes a szójababra, amelynek a takarmányozásban van szerepe, akkor kevesebb hús és sajt lesz, ami globális élelmiszerhiányt okozhat.

Az egész Földre nézve most hasonló a helyzet, mint az 1800-as években volt Írországban, ahol épp az okozott éhínséget, hogy a sziget élelmiszerellátása elsősorban a krumplitól függött, és nem volt másik megoldás.

A jelentés üdvözölte, hogy bizonyos területeken szemléletváltás figyelhető meg, de az még mindig nem elég gyors és erőteljes ahhoz, hogy érdemben változtasson az irányultságon.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam