Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemesítés mentheti meg a sokoldalú gesztenyefáinkat

Magyarországon őshonos, hosszú életű fa a szelídgesztenye, ami valaha a szegényeknek adott élelmet. Mára a helyzet alapjaiban megváltozott egy Japánból származó kórokozó miatt, ami gyorsan kipusztítja a fákat. Megindult azonban a nemesítés, amivel ellenálló ázsiai fajtákat kereszteztek a kiváló minőségű európai fajtákkal.

Hazánkban körülbelül 500 hektáron termesztünk gesztenyét, az éves termés 200-500 tonna. Hagyományos termőtájai a Duna-kanyarban, Zala, Vas és Somogy megyében találhatók – derült ki a Nébih rendezvényén, amelyen a gesztenyebíráláson kívül kerekasztal-beszélgetések is voltak.

A gesztenye sokféleképpen hasznosítható: erdeinkben elegyesen található meg a melegebb, savanyú vagy semleges talajú területeken. Fája a legnagyobb fűtőértékű hazai faanyag.

Fotó: pixabay.com

Nagymaros körzetében többször is betelepítettek olasz gesztenyefajtákat, ami sajátos, természetesen kereszteződött állomány kialakulásához vezetett.

700 évre visszanyúló népi szelekció is működött a tájban, és ezek a gesztenyefák jobban alkalmazkodnak az eltérő környezeti adottságokhoz, mint a hivatalos fajtalistán szereplők.

A beszélgetések során arról is szó volt, hogy mint a legtöbb héjas gyümölcshöz, a gesztenyéhez is lehet szarvasgombát telepíteni. Magyarországon sokféle, kiváló minőségű szarvasgombafaj él, amelyekkel a gesztenye gyökérzetét is be lehet oltani, ezáltal az elültetett fa a föld alatt is termést ad. Még egy haszonvételi mód lehetséges, a mézgyűjtés: a gesztenyeméz nagyon értékes mézfajta, viszont a közhiedelemmel ellentétben sosem fekete, hanem borostyánszínű vagy barna.

Tizennégy gesztenyefajtát bíráltak a Nébih rendezvényén Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Horváth Csilla

A szelídgesztenye igen értékes táplálék: magas rost- és C-vitamin-tartalmú, sok benne a vas, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kálium,
ezáltal hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.

Ráadásul nagyon finom, elég, ha csak a gesztenyepürére gondolunk. Sok más sütemény vagy édesség is készül belőle, a gasztronómiában köretekben, sós változatban is használják.

Ezen a 2005. októberi felvételen a 75 éves Tüske Imre szedi a gesztenyét az Iharosberény melletti dombvidéken. A gesztenyefák kb. egy hónap alatt érlelik meg termésüket, ez az október közepi fotó az érési szezon közepén készült. Iharosberény és környéke az egyik legjelentősebb gesztenyés terület Magyarországon
Fotó: MTI/Varga György

A bírálaton a hazai, államilag minősített fajták (Iharosberényi 2, Iharosberényi 29, Köszegszerdahelyi 29, Nagymarosi 38) mellett öt nagymarosi szelekció szerepelt, valamint külföldi fajhibridek, amelyek ellenállók a gesztenyekéregrákkal szemben. Ez utóbbiak nevét már most lehet ízlelgetni: Bouche de Betizac, Bournette, Ferosacre, Precoce Migoule, Marlhac.

Neked ajánljuk
Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban (2018) Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban (2018) Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam